De ce au urât naziștii un grup de creștini? Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

De ce au urât naziștii un grup de creștini? Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
| Foto: Sursa: www.jw.org

Mii de Martori ai lui Iehova se numără printre creştinii care au fost duși sau exterminați în lagărele de concentrare. Martorilor li s-a oferit posibilitatea de a se salva de teroarea nazistă dacă ar fi semnat o Declarație prin care ar fi renunţat la credința lor, şi i-ar fi denunţat la poliție pe ceilalți Martori. Majoritatea covârșitoare nu au renunțat la convingerile lor.

Data de 27 ianuarie a fiecărui an marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Milioane de oameni au căzut victimă terorii naziste din cauza rasei, naționalității sau ideologiei politice.

Puțini însă cunosc că alături de evrei, în lagărele de concentrare naziste au zăcut și au fost executați mii de Martori ai lui Iehova. Profesorul Robert Gerwarth a remarcat că Martorii lui Iehova au fost „singurul grup din cel de-al Treilea Reich care a fost persecutat doar pe baza credințelor sale religioase”. [Hitler’s Hangman: The Life of Heydrich, pag. 105.]

De ce au urât naziștii un grup de creștini?

Potrivit istoricului Christine King, regimul nazist i-a etichetat pe Martorii lui Iehova drept „dușmani ai Statului” din cauza „refuzului [categoric] de a accepta chiar și lucruri minore ale [nazismului], care contraveneau credinței lor.” [Martorii lui Iehova rezistă ferm atacului nazist (pe DVD), Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 1996]

De exemplu, Martorii lui Iehova, cunoscuți pe atunci sub numele de Studenți în Biblie, au adoptat o poziție neutră din punct de vedere politic, bazată pe înțelegerea lor cu privire la învățăturile lui Cristos. Ei au refuzat să folosească salutul „Heil Hitler”, să se implice în acțiuni rasiste și violente sau să se înroleze în armata germană.

Doamna King a adăugat: „În publicațiile lor, ei făceau cunoscute pe scară largă nelegiuirile acelui regim, inclusiv atrocitățile comise împotriva evreilor”.[Responses Outside the Mainstream Catholic and Protestant Traditions -yadvashem.org]

În consecință, Martorii au fost printre primii deținuți trimiși în lagăre de concentrare, unde au primit ca semn de identificare un triunghi violet. Însă, spre deosebire de alte grupuri, Martorilor li s-a oferit posibilitatea de a face o alegere care i-ar fi putut salva de teroarea nazistă.

De ce li s-a oferit Martorilor posibilitatea de a alege?

Regimul considera că a-i determina pe Martori să-și încalce convingerile religioase era o victorie mai mare decât uciderea sau aruncarea lor în lagăre. Astfel, începând din 1938, naziștii le-au oferit Martorilor posibilitatea de a evita execuția și de a fi eliberați din lagăr dacă ar fi semnat o Declarație (Erklärung) prin care s-ar fi obligat să renunțe la credință, să-i denunțe la poliție pe ceilalți Martori, să se supună în totalitate guvernului nazist și să-și apere patria cu arma în mână. Oficialii din închisori și lagăre au folosit adesea tortura și privațiunile pentru a-i determina pe Martori să semneze.

Majoritatea covârșitoare nu au renunțat la convingerile lor. Potrivit istoricului Detlef Garbe, „un număr extrem de mic” de Martori „și-au renegat credința.” [Garbe, pag. 287, 288] Garbe a adăugat: „Intenția declarată a conducătorilor [naziști] a fost de a-i șterge pe Studenții în Biblie din istoria Germaniei”.[Garbe, Detlef (2008). Between Resistance and Martyrdom: Jehovah's Witnesses in the Third Reich. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press, pag. 521. ISBN 978-0-299-20794-6]

Statistici: câți și-au pierdut căminul și apartenența
· Circa 4 200 au fost trimiși de naziști în lagărele de concentrare
· Circa 1 600 au fost exterminați, dintre care 548 prin execuție (de exemplu, împușcare sau decapitare), inclusiv cel puțin 39 de minori (Numărul victimelor persecutate în Germania național-socialistă și în țările ocupate” - Arhiva Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova de la sediul din Europa Centrală)
· Sute de copii au fost răpiți din familiile Martorilor și plasați în familii naziste sau în centre de reeducare

Conform site-ului Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau, „în afară de scurte mențiuni, literatura despre istoria lagărului de concentrare de la Auschwitz nu ține cont de Martorii lui Iehova. (...) Acești prizonieri merită o atenție mai mare datorită modului în care au reușit să-și păstreze principiile morale în condițiile din lagăr.”

Mai multe informații cu privire la Martorii lui Iehova și la poziția lor în timpul Holocaustului, pe site-ul www.jw.org.

Comenteaza