Zi de foc pentru Salvamontiștii clujeni. Patru apeluri de urgență în ultimele 24 de ore

Zi de foc pentru Salvamontiștii clujeni. Patru apeluri de urgență în ultimele 24 de ore
| Foto: Facebook / Salvamont-Salvaspeo Cluj

Salvamontiștii din întreaga țară au fost solicitați să intervină la un număr mare de evenimente montane. Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost primite 44 de apeluri de urgență, dintre care patru la Cluj.

Salvamont Cluj s-a numărat printre serviciile județene cele mai solicitate, cu 4 apeluri de urgență.

Totuși, salvamontiștii din Lupeni au înregistrat cele mai multe apeluri de urgență, 9 la număr, potrivit Dispeceratului Național Salvamont.

“În cazul acestor intervenții 95 persoane au beneficiat de sprijinul Salvamont, dintre acestea 9 fiind predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. S-au mai primit 42 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile”, a anunțat Salvamont România.

Numărul mare de apeluri prin care se solicită intervenție de urgență în zonele montane vine după ce, în ultimele zile, vremea rece a adus ninsori în mai multe zone de munte, iar iubitorii sporturilor de iarnă au încercat să profite de prima zăpadă din acest an.

Măsuri de salvare în caz de accident pe pârtie

Salvamont România a publicat câteva dintre măsurile pe care poți să le aplici în cazul accidentelor pe pârtii.

1. Nu intrați în panică.

2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în ”X” la 4-5 metri în amonte.

3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;

Atenție, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice - ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!

6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

9. Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun.

Editor web: Nicușor Mitrea

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza