Zeci de rețineri după perchezițiile DIICOT la mafia sălilor de joc. Polițiștii au găsit arme, droguri și peste 500.000 de euro

Zeci de rețineri după perchezițiile DIICOT la mafia sălilor de joc. Polițiștii au găsit arme, droguri și peste 500.000 de euro
| Foto: Arhiva

Procurorii DIICOT au reţinut 28 de persoane în dosarul patronilor unui lanţ de cazinouri care apelau la clanuri de interlopi pentru a-i impiedica pe clienţii care câştigau sume importante să plece cu banii acasă.

În urma celor 123 de percheziții domiciliare efectuate miercuri, 23 noiembrie 2022, au fost descoperite și ridicate sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

Perchezițiile de ieri au vizat domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din municipiul București și judeţele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus măsura reținerii față de 28 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de alți 7 inculpați.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul vizează activitatea unei grupări infracţionale condusă de doi fraţi, dintre care unul este plecat în străinătate, care coordona un lanţ de cazinouri.

Pentru a-şi intimida concurenţa, cei doi fraţi au apelat la membrii unor clanuri interlope, printre care Cordunenii, Sportivii şi Cămătarii. Interlopii îi ameninţau şi alungau pe patronii care deschideau săli de jocuri de noroc în regiunea controlată de cei doi fraţi, astfel încât aceştia din urmă au reuşit să impună un adevărat monopol.

De asemenea, dacă clienţii câştigau sume mari de bani, membrii clanurilor îi "convingeau" prin violenţă să renunţe la bani.

"În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2018, a fost constituit, la nivel naţional, un grup infracţional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracţiuni de şantaj. Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrate de aceştia şi să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparţinând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forţă care a fost folosită pentru a împiedica anumiţi clienţi care realizau câştiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcţionarea la nivel naţional a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienţii care generau probleme să revină în sălile de joc aparţinând grupului infracţional organizat şi să recupereze rapid de la aceştia prejudiciile aduse bunurilor din localuri", susţine DIICOT.

Conform procurorilor, din cercetări a rezultat că s-ar fi comis şi infracţiunea de şantaj împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunţe la brandul deţinut anterior de firma concurentă, să modifice faţada spaţiilor destinate desfăşurării activităţii, să renunţe la spaţiile pe care le deţineau în chirie pentru funcţionarea unor săli de jocuri de noroc, să renunţe la poziţia deţinută la o societate concurentă, să plătească datoriile acumulate faţă de societăţile deţinute de grup, să renunţe la câştigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracţional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracţional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparaţiei aparatelor de tip "slot-machine" avariate şi să şteargă postările de pe reţelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup.

Una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din faţa sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanţi ai grupului. Cu aceeaşi ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpaţii l-au aruncat pe podea şi l-au distrus prin călcare cu piciorul.

În dosar este implicat şi un avocat din Iaşi, care este acuzat de DIICOT că s-a prezentat la sediul IPJ Iaşi - Serviciul Investigaţii Criminale şi, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul şi comunicând ulterior conţinutul declaraţiei membrilor grupării, ajutându-i pe aceştia să îngreuneze şi împiedice cercetările desfăşurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu privire la infracţiunea de loviri sau alte violenţe comise de aceştia.

În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a 30 de inculpaţi (28 reţinuţi în cauză şi doi care execută pedepse privative de libertate).

Comenteaza