Zboruri către destinații din 11 țări din spațiul Schengen, de pe Aeroportul Cluj. Ce se schimbă/Condiții pentru copii

Zboruri  către destinații din 11 țări din spațiul Schengen, de pe Aeroportul Cluj.  Ce se schimbă/Condiții pentru copii

Clujenii pot zbura acum, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, puteți zbura direct către destinații din 11 țări din spațiul Schengen.

Este vorba despre:

• Belgia
• Elveția
• Franța
• Germania
• Grecia
• Italia
• Olanda
• Polonia
• Spania
• Suedia
• Ungaria

Pentru aceste zboruri sunt alocate 6 porti de imbarcare, iar pentru destinațiile către țările Non-Schengen sunt disponibile 4 porti de imbarcare. In sezonul de vara 20224, vor fi efectuate curse regulate spre 44 de destinații din 15 țări, la care se vor adăuga și zborurile charter.

Începând cu data de 31 martie 2024, România intră parțial în Schengen: controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Cipru și Irlanda, fără a fi supuse controalelor de frontieră, transmite Ministerul de Interne.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

În continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil.

Condițiile privind trecerea frontierei de către minori

Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.

 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Se schimbă regulile pentru obținerea vizelor

Odată cu intrarea în Spațiul Schengen pentru granițele aeriene și maritime, începând cu 31 martie, misiunile diplomatice și consulare ale României vor emite vize uniforme de scurtă durată - vize Schengen, care permit cetățenilor terți să călătorească direct din România către celelalte state ale Spațiului Schengen în scop turistic sau de afaceri, fără a mai fi necesare alte formalități suplimentare.

Șederile în România vor fi considerate şederi în spaţiul Schengen

Prin urmare, perioadele de ședere în România vor fi considerate ca și șederi în cadrul Spațiului Schengen și vor fi luate în considerare în calculul maxim de 90 de zile de ședere în orice interval de 180 de zile. În plus, începând cu 31 martie, România emite vize uniforme (Schengen), care permit călătoriile în Spațiul Schengen pentru șederi de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

 

Comenteaza