Weekendul serbărilor populare: trei comune îşi celebrează zilele

Weekendul serbărilor populare: trei comune îşi celebrează zilele
Publicul iubitor de folclor este invitat în acest sfârşit de săptămână la sărbătoarea „Fiii satului” de la Cătina, la „Jocul satului” de la Frata, precum şi la Zilele Feleacului.

Pentru a-i atrage pe participanţi, fiecare din cele trei comune a inclus în program câte un moment aparte.

Premierea veteranilor la Cătina

La Cătina, ediția a VI-a a manifestării va debuta duminică de la ora 14:00 cu întâlnirea fiilor comunei, premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi premierea veteranilor din localitate, supravieţuiori din cel de-al Doilea Război Mondial.

Va urma un spectacol folcloric susţinut de Formația de dansuri populare „Muguri de cătină" din Cătina precum și de alte ansambluri din localitățile Budești, Buza, Cămărașu, Ceaba, Feldioara, Sărmaşu şi Mociu.

Totodată pe scenă vor urca soliștii Carina Moldovan, Ioana Ungureșan, Claudia Pavel, Albert Zoltan, Ana Szilagyi, Ana Trombițaș, Doina Pălăcean, Adina Varga, Maria Bărăian, Alina Lung, Daria și Dragoș Kirali, Remus Ovidiu Rostaș. ei vor fi însoţiţi de soliștii instrumentiști Cătălin Mureșan, Alexandra Tofan și Ioana Dan. Invitatul special la sărbătoare este interpreta Ana Ilca Mureșan.

De la ora 16:00 toți cei prezenți se vor putea bucura de un moment folcloric al Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj susținut de grupul instrumental al Orchestrei „Cununa Transilvană" și soliștii Ana Georgeta Balla, Ioana Maria Câmpan, Grigore Sâmboan, Anuța Mânecan și Claudia Bal. Seara va fi încheiată cu un joc tradiţional „La hora satului" şi cu un foc de artificii.

Parada portului popular la Frata

La Frata, cea de-a XI-a ediție va avea loc tot duminică, pe scena Căminului Cultural din localitate, şi va debuta la ora 12:00 cu parada portului popular. Deschiderea oficială va fi la ora 13:00, urmată de o slujbă religioasă, de decernarea de premii și de acordarea de diplome cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric la care participă Cristian Pomohaci, Ana Ilca Mureșan, Valerica și Tudorica Ploscar, Cristina Beldean Moșuțan, Adrian Buză, Ioana Breda Morar. Artiştii vor fi acompaniați de Orchestra „Cununa Transilvană", spectacol care va fi prezentat de Ioana Breda Morar și Traian Rusu.

Pe scena Căminului Cultural vor mai urca Tarafurile reunite din comună, Lia Pop din Frata, Gaciu, Șandorică și Nonu Ciurcui din Soporul de Câmpie, Formația de jocuri tradiționale Frata, Formația de jocuri țigănești „Manusi Sukar" din Soporul de Câmpie, Ansamblul instrumental „Frata" al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, clasa Frata, Ansamblul „Jucăușii de pe Someș"- Cluj, Ansamblul „Doina Sărmașului" din Sărmașu, județul Mureș, Ansamblurile de dansuri populare „Joc de Ceanu Mare", „Șoimii Codrului Palatca" și „Someșul Apahida".

De la ora 19:00 toți participanții vor fi invitați la joc pentru a retrăi bucuria obiceiului de altădată din satul românesc.

Concurs de gătit şi competiţii sportive, la Zilele Feleacului

La rândul său, Feleacu va fi gazda unui eveniment tradiţional de amploare. Locuitorii comunei, dar și fiii satului vor fi aşteptaţi sâmbătă şi duminică cu spectacole de muzică populară, concursuri şi competiţii sportive.

Mai multe informaţii despre programul Zilelor comunei feleacu puteţi găsi AICI. 

Comenteaza