“Vuvuzelele” de Roşia Montană au tăcut

“Vuvuzelele” de Roşia Montană au tăcut

Opoziţia proiectului de la Roşia Montană pierde teren pe zi ce trece. Rând pe rând, procesele intentate pe motivaţii neîntemeiate sunt respinse în instanţă, iar strategia de blocare a proiectului prin acţiuni repetate în justiţie dă semne de oboseală.

 

După ce şi-au trâmbiţat victoria în Parlamentul European (Rezoluţia obţinută prin lobby-ul maghiar, încins şi întins ca un scorbaci, contra cianurilor, care a avut doar o valoare de recomandare), au zis că trântesc în justiţie proiectul. Când colo, Tribunalul Alba a dat câştig de cauză RMGC luna trecută. Compania a câştigat la Tribunalul Alba procesul prin care Asociaţia Alburnus Maior solicita anularea certificatului de urbanism nr. 68/2004, primul certificat de urbanism eliberat pentru RMGC de către Consiliul Judeţean Alba.

 

Mai nou, Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice au atacat la Tribunalul Bucureşti noul certificat de urbanism, iar mâine se aşteaptă o decizie din partea instanţei. Dacă mai era nevoie de o dovadă a modului în care acţionează grupurile de interese străine ce se împotrivesc interesului naţional, aceasta a fost oferită miercuri de o mână de ecologişti Greenpeace, plini de râvnă. Printr-o acţiune de protest neautorizată, vreo 10 activişti au încercat să-i intimideze pe angajaţii companiei RMGC, cu pancarte caligrafic scrise în limba maghiară.

 

Că aceste două organizaţii sunt obediente Budapestei, se ştie. Citind proiectele lor de pe site-urile proprii, poţi lesne descoperi cine le plăteşte acţiunile. Până în 1989, Greenpeace – s-a aflat recent – acţiona şi la comanda Moscovei. Ce om cu scaun la cap se leagă de un turn şi zice că-şi dă drumul dacă guvernanţii nu interzic prunii să dea în pârg? Sau că minerii au cască şi nu au bască?

 

Mai mult decât atât, lobby-ul împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană ar putea primi o palmă serioasă în momentul în care Comisia Europeană va formula un răspuns la solicitarea Parlamentului European de a interzice folosirea cianurilor în tehnologia de extracţie a aurului.

 

Se prefigurează o respingere fermă de către Executivul Uniunii Europene a rezoluţiei din mai a acestui an a parlamentarilor de la Bruxelles, care au cerut interzicerea acestei tehnologii până în 2011.

 

Recent, un europarlamentar care reprezintă Budapesta, Csaba Sándor Tabajdi, a adresat o interpelare Comisiei Europene, prin intermediul căreia voia să afle ce intenţii are Executivul UE în privinţa aplicării rezoluţiei împotriva cianurilor. Comisarul pentru mediu al UE, slovenul Janez Potoènik, a răspuns că o analiză profundă a acestei teme a relevat faptul că interzicerea totală a tehnologiilor cu cianuri în domeniul minier “nu este justificată din perspectiva de mediu şi a sănătăţii populaţiei”.

 

Mai mult, a arătat Comisarul, în răspunsul său publicat pe site-ul Parlamentului European, interzicerea tehnologiei cu cianuri ar determina, în absenţa unei alternative viabile, închiderea minelor existente, care funcţionează în condiţii de siguranţă şi aruncarea în şomaj a mii de oameni.

 

 în aceste condiţii, este greu de crezut că lobby-ul anti-Roşia Montană, extrem de imaginativ şi de vehement atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Ungariei, va mai găsi argumente sau uşi deschise. Până la urmă, este de aşteptat ca raţiunile economice şi bunul-simţ să primeze în faţa exaltării şi a intereselor magnaţilor de genul lui George Soros care doresc blocarea investiţiei.

 


Comenteaza