Vremea strică afacerile de sezon ale clujenilor

Vremea strică afacerile de sezon ale clujenilor
Din cauza vremii din ultima săptămână, patronii afacerilor de sezon sunt foarte îngrijoraţi. Aceştia nu ştiu dacă îşi vor recupera banii investiţi, mai ales că meteorologii anunţă ploi şi pentru săptămâna aceasta.

Vremea din ultimele zile strică socoteala celor care au afaceri de sezon. Din cauza ploilor, terasele ale cafenelelor au fost goale, la fel ca şi locurile de plajă, iar patronii sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să îşi scoată banii investiţi în afaceri.

"Terasele de vară ne aduceau un venit sporit cu 60-75%, mulţi clienţi erau doar în trecere, dar ciocnindu-se de mesele cu umbrele se opreau la un suc. Ploile frecvente din ultima săptămână, însă, ne-au forţat să strângem totul de pe terasă şi nu am avut niciun venit, deşi investiţia de la începutul sezonului estival a fost destul de mare. Abia astăzi s-a mai încălzit un pic şi oamenii au mai ieşit la un suc. Banii investiţi i-am recuperat, dar în asemenea condiţii nu vom ajunge să mai ieşim cu ceva în plus", susţine patronul unui local de pe Bulevardul Eroilor din centrul Clujului.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în Piaţa Muzeului. "Mulţi dintre clienţii noştri veneau aici, anume pentru terase şi zona ferită de aglomeraţia maşinilor. Un alt punct de atractivitate au fost mereu şi târgurile organizate periodic aici în Piaţă. Sigur, însă că, vremea urâtă nu a permis nici meşterilor populari să îşi expună munca şi nici nouă să servim pe terase. Cred că am înregistrat pierderi de minim 1.000-1.500 de lei per restaurant în ultima săptămână", ne-a împărtăşit Ionuţ S., lucrător la unul dintre localuri.

Nici ştrandurile nu o duc mai bine. Regia Autonomă a Domeniului Public din cadrul Consiliului Local, care administrează ştrandul Sun, nu se arată nici ea optimistă în ceea ce priveşte veniturile. Potrivit şefului Regiei Autonome a Domeniului Public, Ioan Morocăzanu, încasările ştrandului, în ultimul weekend, au fost de numai 500 de lei. "Este o sumă foarte mică pentru un ştrand cu o capacitate de câteva mii de persoane. Dacă vremea continuă astfel, s-ar putea nu numai să nu avem un venit, dar să înregistrăm şi pierderi. Cheltuielile iniţiale în loc să fie amortizate cresc, pentru că şi apa trebuie întreţinută, şi personalul trebuie plătit", ne-a spus Morocăzanu, care a mai susţinut că dacă cheltuielile iniţiale erau estimate la 50.000 de lei, acum s-a ajuns la 70.000 de lei.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Cluj a fost instituit codul galben pentru ploi torenţiale, grindină, descărcări electrice şi vijelie, iar meteorologii prezic ploi şi săptămâna aceasta.

 

Comenteaza