Vremea boicotează investiţii de milioane de euro
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Fie că e vorba de Salina Turda, Băile Cojocna, Băile Dej sau ultramodernul ştrand de la Turda, inaugurat de curând, timpul ploios nu a a generat în lunile mai şi iunie fluxul dorit de turişti. Administratorii sunt nemulţumiţi de evoluţia complexurilor turistice în care au investit sute de mii de euro.
Proprietarul Băilor Turda sau al “vechiului ştrand” de pe lacul Roman, Augustin Baciu, de la SC Turism Arieşul, spune că nu a contorizat deocamdată încasările, însă în ceea ce priveşte numărul de vizitatori, acesta creşte în weekenduri. “Sâmbătă am avut circa 300 de persoane, iar duminică, în jur de 350. Se poate umple şi până la 2.000 de persoane, dar aţi văzut ce vreme a fost! E cel mai bine pus la punct ştrand din Cluj”, afirmă Baciu.
El a mai declarat că, de la inaugurarea din iunie, zeci de clujeni migrează spre Turda la sfârşit de săptămână. “Vin tot felul de personalităţi din Cluj, actori, nu dau nume, dar toţi ne-au lăudat”, a adăugat investitorul. Lacul Roman a fost concesionat de societatea Turism Arieşul pe 25 de ani, iar reamenajările au costat circa 100.000 de euro. Apa din zonă are o salinitate crescută şi proprietăţi curative.
în aceeaşi situaţie se află şi Băile Cojocna, inaugurate, de asemenea, la începutul acestui sezon estival. “încasările şi turiştii au fost, cum să vă spun: număraţi zilele cu soare şi vedeţi ce iese!”, a spus administratorul SC Băi Cojocna, Remus Beldean. Primarul comunei, Sorin Ranga, informează că există o statistică certă: doar 700 de vizitatori au încercat apa sărată de la Cojocna.
“Pe luna iunie încă nu s-au făcut calculele”, adaugă Ranga. în ceea ce priveşte încasările, este vorba de 7.100 de lei din bilete şi 4.100 din vânzările de la restaurant. Lucrările de amenajare au costat 2,4 milioane de euro, pe o suprafaţă totală de 4,8 hectare de teren, care cuprinde lacuri sărate, plaje de nisip, terenuri de fotbal şi tenis şi o zonă de camping. Intrarea în ştrand costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
La Băile Dej, complexul de agrement de pe lacul Toroc a adunat o sumă mai mare în raport cu concurenţa: 130.000 de lei în perioada 15 mai - 5 iulie, iar 26.500 de persoane le-au trecut pragul. “Anul acesta a fost mai ploios, anul trecut am prins o lună întreagă de căldură”, a declarat primarul Dejului, Costan Morar.
Băile Dej au fost inaugurate anul trecut, fiind parte a unui proiect de 5,4 milioane de euro, care prevedea şi renovarea Băilor Figa din Beclean. Contribuţia Uniunii Europene a fost de 3,4 milioane de euro (63,75%), cofinanţarea de la bugetul de stat s-a ridicat la valoarea de 1,1 milioane de euro (21,25% din valoarea proiectului), în timp ce partea beneficiarului local a fost de 816.000 de euro.
în ceea ce priveşte Salina Turda, unul dintre cele mai mediatizate obiective turistice din judeţ, oficialii se feresc să facă previziuni privind atractivitatea sa. “De la deschidere până în 30 mai am avut circa 130.000 de intrări. Tot ce am ştiut până în 2009 s-a dat peste cap în 2010 şi datele statistice pot fi ireale”, a declarat administratorul salinei, Ovidiu Mera. El a refuzat să ofere date despre încasări, arătând că toate calculele efectuate pe numărul de bilete vândute sunt incorecte, întrucât nu iau în considerare “cât costă o oră de exploatare a salinei”.
“Pe mine mă costă 300 de lei pe oră, care înseamnă salariile a cinci oameni şi electricitatea”, a punctat Mera. El a mai spus că dacă interesul vizitatorilor pentru salină nu se va confirma şi în următoarele luni, unii dintre angajaţi vor trebui redirecţionaţi spre alte posturi. “Avem 56 de angajaţi, cei care deservesc ştrandul vor pleca la sfârşitul verii; au contract pe perioadă determinată”, a opinat Mera. Lucrările de reamenajare a vechii ocne de sare au costat 5,8 milioane de euro, asiguraţi în mare parte din bani europeni.
Bar la Salina Turda
Pentru a atrage mai mulţi turişti, administratorii investiţiei de la Salina Turda intenţionează să deschidă un mic bar. Acesta va fi poziţionat în sala de acces către galerii şi va servi dulciuri şi sucuri, fără alcool. Salina mai dispune de un teren de minigolf, piste de bowling şi bărci în subteran. 7