VREŢI REGE? Aţi fi de acord cu reinstaurarea monarhiei în România?

VREŢI REGE? Aţi fi de acord cu reinstaurarea monarhiei în România?
După discursul regelui Mihai în Parlamentul României au apărut scenarii car vorbesc despre posibilitatea reinstaurării monarhiei.

România a rupt-o cu monarhia în 1947, dar multă lume spune că anii în care ţara a fost condusă de un rege au fost cei mai înfloritori. După mai bine de 60 de ani, subiectul reinstaurării monarhiei a apărut ca scenariu pe mesele marilor cancelarii europene.

ZIUA de CLUJ a publicat articolul Charles de România. Sinteza lui Hurezeanu, privind posibilul scenariu de reinstaurare a monarhiei pe filiaţie britanică, a creat o dezbatere în spaţiul public românesc. Articolele în limbile română şi engleză au adunat până la această oră peste 14.000 de citiri pe ziuadecj.ro. De asemenea, articolul a fost preluat de mai multe televiziuni şi site-uri naţionale.

Charles of Wales nu este singurul candidat la coroană. Familia regală a României are un succesor la tron, de fapt o succesoare: principesa Margareta.

Pe data de 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată, Regele Mihai a promulgat noul Statut al Casei Regale, în care se arată: „Coroana României va trece de la Șeful Casei Regale la primul născut bărbat și, în lipsa unui bărbat, la prima născută femeie."

Normele Fundamentale consfințesc astfel ordinea de succesiune cunoscută în dreptul constituţional monarhic drept succesiunea după principiul preferinței pentru primogenitura de sex masculin. Ea constă în încoronarea unei femei atunci când nu are nici un frate în viață și când frații morți nu au nici un moștenitor legitim. Ea este în vigoare în Spania, Regatul Unit, Monaco și Thailanda. Potrivit acestor norme, succesoarea la tronul României ar fi principesa Margareta a României.

ziuadecj.ro vă invită să vă spuneţi părerea: ar trebui ca România să redevină monarhie, cum era acum peste 60 de ani?

 

Comenteaza