Voluntariatul, portiţă pentru infractori

Voluntariatul, portiţă pentru infractori
Reprezentanţii voluntarilor susţin varianta actuală a proiectului legislativ, în care activitatea să fie recunoscută ca experienţă profesională, dar spun că vechimea recunoscută pe cartea de muncă ar putea deschide portiţe pentru infractori.

Voluntariatul ar putea fi recunoscut ca experienţă profesională, potrivit unor modificări legislative propuse de către deputatul Mihai Sturzu. În varianta ei îmbunătăţită, legea ar putea recunoaşte activitatea de voluntariat ca vechime în muncă.

„Deocamdată dorim recunoaşterea activităţii de voluntariat ca experienţă profesională. Angajatorii vor înţelege oportunitatea, pentru că tot sistemul financiar are de câştigat, dar şi comunitatea. Din păcate, nu am putut să includem activitatea ca vechime în muncă, pentru că nu am putut sincroniza proiectul legislativ cu Codul Muncii. După o perioadă în care legea va avea succes, o să facem şi următorul pas către Finanţe şi Codul Muncii", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, iniţiatorul proiectului, deputatul Mihai Sturzu.

Reprezentanţii voluntarilor din Cluj susţin varianta actuală a proiectului, dar spun că, pe de-o parte, recunoaşterea voluntariatului ca vechime în muncă i-ar putea stimula pe infractori, iar pe de altă parte, ar putea centraliza toate organizaţiile nonguvernamentale sub umbrela unui minister.

„Nu e neaparat o chestiune de dorit, pentru că ar fi foarte uşor să se obţină o adeverinţă pentru completarea vechimii în muncă, iar pentru că miza ar fi foarte mare, ar fi necesar un sistem complex de monitorizare, care, pentru mine ridică un mare semn de întrebare. Ar putea, foarte bine, să apară sute de voluntari precum ciupercile după ploaie şi ar fi un abuz. În măsura în care nu ar fi extrem de bine centralizat sistemul, ar mai lipsi să ne centralizăm la un minister", a spus directorul Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, Nicoleta Racolţa.

Reprezentanţii voluntarilor din Cluj spun că, în stadiul actual al proiectului legislativ, recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională vine ca o validare a competenţelor pe care voluntarul le dobândeşte. „Cu un astfel de stagiu de voluntariat se dezvoltă categoria de soft skills: adaptabilitatea şi flexibilitatea, munca în echipă, în general, elementele-cadru dezvoltării unui bun profesionist", arată Racolţa.

Din perspectiva specialiştilor care recrutează personal, voluntariatul este o practică necesară în dezvoltarea unei cariere. „Voluntariatul este o activitate extrem de benefică şi încă foarte puţin uzitată în România, în comparaţie cu alte state din Europa de vest. În acest sens, orice formă de a încuraja voluntariatul este mai mult decât binevenită. Pe de altă parte, pe o piaţă a muncii încă rigidă, în care se regăsesc foarte mulţi tineri cu o experienţă lucrativă şi orientare profesională reduse, implicarea lor pe scară largă în proiecte de voluntariat s-ar putea dovedi foarte folositoare în construirea unei cariere", a declarat Larisa Teodor, manager resurse umane.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj arată că, în timpul unui stagiu de voluntariat, viitorii angajaţi au posibilitatea de a-şi demonstra cunoştinţele teoretice. „Foarte util e un stagiu de practică fără remuneraţie. E foarte importantă experienţa acumulată la un agent economic, ca să demonstrezi că eşti calificat pentru un post. Până când ajungi să ai rezultate ar trebui să poţi să dovedeşti că ai experienţa necesară pentru un post, pentru că e mare diferenţa dintre cunoştinţele teoretice şi cele practice, care pot fi demonstrate. Trebuie să existe şansa ca cele două părţi - agent economic şi potenţial angajat - să se cunoască. Reglementarea acestei activităţi trebuie realizată, pentru că stabileşte ce în condiţii se face voluntariatul, documentele necesare, pentru ca în spatele unui voluntariat să nu existe muncă la negru", a explicat directorul executiv al AJOFM Cluj, Daniel Don.

Într-o etapă viitoare, includerea experienţei de voluntar pe cartea de muncă reprezintă o recunoaştere a activităţii depuse în folosul comunităţii, apreciază şeful AJOFM Cluj. „De ce să nu fie recunoscut ca vechime în muncă? Până la urmă, o persoană prestează o activitate, iar prin folosirea ei ca expertiză e o formă de recunoaştere a muncii. Munca generează valoare. Orice prestaţie prin muncă aduce un beneficiu ţării şi e normal ca orice efort fizic sau psihic să fie recunoscut", a arătat Don.

Per ansamblu, în opinia experţilor, voluntariatul e de mare ajutor mai ales tinerilor care ajută la dezvoltarea societăţii. „Voluntariatul recunoscut ca experienţă profesională ar fi de mare ajutor dacă ne gândim că somajul e cel mai mare printre tinerii absolvenţi. Pentru ei, voluntariatul ar putea fi un stimulent, iar angajatorii ar trebui să ţină cont de acest lucru. Pregătirea profesională în regim de voluntariat ar fi benefică cu atât mai mult cu cât ar putea să crească şi participarea colectivă. Sunt competenţe sociale şi civice dobândite prin voluntariat. Un dezavantaj ar fi aplicarea operaţională a reglementării", a explicat profesorul Balogh Marton, expert în Managementul Organizaţiilor Neguvernamentale şi Managementul Proiectelor, la Universitatea Babeş-Bolyai. Pe an, la Cluj-Napoca sunt plasaţi 500 de voluntari.

 

 

Etichete
Comenteaza