Viteza, principala cauză a accidentelor grave. Profilul şoferilor care produc astfel de incidente rutiere

Viteza, principala cauză a accidentelor grave. Profilul şoferilor care produc astfel de incidente rutiere
Statisticile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj plasează viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum pe primul loc drept cauză generatoare de accidente pe drumuri. Pentru a evita producerea unor evenimente rutiere nedorite poliţiştii le fac o serie de recomandări şoferilor.

 

Doar în primele două luni ale acestui an, poliţiştii rutieri au constatat peste 3.000 de abateri la regimul legal de viteză. În acest context, conducătorilor auto li se recomandă să îşi păstreze calmul în condiţiile de trafic aglomerat şi să nu încerce să recupereze timpul pierdut prin manevre bruşte şi rulare mult mai rapidă, întrucât graba îi poate implica în evenimente rutiere nedorite.

"Studiile au demonstrat că personalitatea conducătorilor auto care au cauzat accidente grave de circulaţie implică un nivel crescut al competitivităţii, ostilităţii, impulsivităţii şi al asumării de riscuri. În acest context, recomandăm şoferilor să nu fie agresivi la volan şi să îi respecte pe ceilalţi participanţi la trafic", informează IPJ Cluj.

De asemenea, s-a constatat faptul că cele mai multe dintre accidentele grave care au drept cauză principală de producere viteza se petrec în interiorul localităţilor, cu precădere pe drumurile naţionale. Astfel, şoferii sunt îndemnaţi să fie vigilenţi la ce se întâmplă în jur, respectiv la acţiunile celorlalţi participanţi la trafic, precum şi la starea drumului.

Totodată, li se aduce aminte să adapteze în permanență viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care circulă şi să ruleze la limita legală care asigură mersul în siguranță.

Comenteaza