Virgil Pop, de la parlament la ferma de porci a închisorii din Gherla

Virgil Pop, de la parlament la ferma de porci a închisorii din Gherla
Fostul deputat PNL de Cluj, Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, ar putea să lucreze la ferma de porci a Penitenciarului Gherla, când va fi transferat de la Rahova, unde se află în prezent.

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Ulterior, el a cerut instanţei Tribunalului Cluj declinarea competenţei de judecată la instanţa supremă, din cauza calităţii de deputat, fiind ales atunci în colegiul 8 Turda. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, în calitatea pe care o avea, de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 de euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.

Virgil Pop a obţinut un mandat de deputat la alegerile din 2008, el candidând din partea PNL în colegiul 8 Turda pentru Camera Deputaţilor. Pop a stat în arest din 18 noiembrie până în 11 decembrie 2008, iar în urma sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost încarcerat din nou în 27 martie anul curent. Pop a fost ridicat de poliţişti din hotelul în care se afla la Bucureşti şi a fost dus la Penitenciarul Rahova, unde se află şi acum. Virgil Pop va fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, întrucât se află în raza localităţii de domiciliu a fostului deputat, adică Turda.

"Va încerca să ajungă la ferma de porci a închisorii, unde este un regim mai lejer decât cel din penitenciar. În plus, lucrând la fermă îşi va scădea pedeapsa", a declarat un apropiat al fostului deputat. Efectivul de animale al fermei penitenciarului este de 715 capete porcine, complexul are o suprafaţă de 5,75 ha, din care 2,2 ha sunt ocupate de «sectorul animal», iar diferenţa este ocupată de "sectorul vegetal". Întreaga producţie este destinată exclusiv nevoilor penitenciarului, iar eventualul excedent este distribuit altor unităţi penitenciare din ţară.

"Penitenciarul Gherla îşi asigură o parte din nevoile de legume şi carne de porc din administrarea unei gospodării agrozootehnice în care îşi desfăşoară activitatea 20 de persoane private de libertate în medie/lună, încadrate în Regim Deschis şi Regim Închis. Partea de zootehnie este asigurată cu un efectiv mediu de şapte condamnaţi (Regim Deschis) pe lună, iar partea de vegetal este asigurată cu un efectiv mediu de 13 condamnaţi care execută pedeapsa în Regim Închis", a declarat Ovidiu Chiorean, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, pentru ZIUA de CLUJ. Dacă va reuşi să lucreze la fermă, Virgil Pop va câştiga 40% din tariful prevăzut de HG nr. 1225/2011, adică mai puţin de 2 lei pe oră. După plata impozitului, un procent de 75% merge pentru cardul personalizat pe care îl poate utiliza la cumpărături sau convorbiri telefonice, iar 25% se consemnează pe o fişă CEC pe care o va primi când va fi eliberat. Un efect mai important al muncii în penitenciar, care nici nu constituie vechime, este reducerea zilelor de detenţie.

"În ceea ce priveşte zilele câştig, persoanelor private de libertate care muncesc în program de 8 ore pe zi li se consideră 5 zile executate pentru 4 zile muncite, iar la programul de 10 ore li se consideră 4 zile executate la 3 zile muncite", a explicat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla.

 

 

Etichete
Comenteaza