Viitori experţi în atragerea fondurilor europene studiază la FSEGA

Viitori experţi în atragerea fondurilor europene studiază la FSEGA
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a deschis programul masteral gratuit "Auditul şi managementul financiar al fondurilor europene", pentru cea de a treia promoţie de studenţi.

Programul de masterat face parte dintr-un proiect pe fonduri europene- "Adaptarea curriculei universitare, de masterat, la cerinţele pieţei muncii din România în domeniul proiectelor finanţate din fondurile structurale şi de coeziune".

Prin acest masterat se oferă posibilitatea absolvenţilor de studii universitare de nivel licenţă (minimum 3 ani) de a se specializa în domeniul auditului şi al managementului financiar al proiectelor finanţate din fondurile europene şi de coeziune. Mai mult decât atât, absolvirea masteratului dă posibilitatea absolvenţilor să aibă acces la stagiul organizat de către CAFR, pentru dobândirea calităţii de auditor financiar.

Parteneriatul în cadrul acestui proiect este între Universitatea Babeş-Bolyai, prin Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, în calitate de solicitant şi Universitatea de Vest din Timişoara, prin Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, în calitate de partener.

„Nu am dorit un invatatmant de masa prin acest masterat, ci unul profesional, bine orientat, de nisa, intr-un domeniu atat de sensibil astazi in Romania, accesarea fondurilor europene, fie ele structurale sau de coeziune. Am dat şansa studenţilor de a fi beneficiarii unei pregatiri pe baza unui plan de invatamant care a fost rezultanta necesitatilor de formare cerute pe piata muncii. In plus, la toate activitatile didactice au participat experti practicieni implicati in diversele lor calitati in scrierea, evaluarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana. Am acordat o atentie speciala practicii, ca o conditie esentiala a adaptabilitatii noilor absolventi pe piata muncii. Pentru Cluj Napoca si Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest respectiv pentru Timisoara si Regiunea de Dezvoltare Vest, proiectul va produce in viitor efecte care se vor concretiza in cresterea ratei de absortie a fondurilor structurale si de coeziune. In fapt, la sfarsitul anului universitar pe care acum il incepem vom putea spune cu certitudine ca peste 150 de specialisti in fiecare dintre cele doua regiuni de dezvoltare sunt pregatiti, in majoritatea lor covarsitoare, sa scrie si sa implementeze proiecte in cadrul diferitelor programe operationale sectoriale derulate in Romania. Dovada in acest sens o reprezinta gradul mare de angajabilitate a absolventilor promotiei 2010-2012, o parte importanta a acestora fiind implicati in proiecte in calitate de consultanti sau de experti, inca de pe bancile facultatii. Daca acesti absolventi i-am fi avut in 01 ianuarie 2007 cu siguranta rata de absortie astazi ar fi fost alta. Sunt ferm convins ca acestia isi vor demonstra utilitatea in cadrul finantarilor viitoare care vor fi alocate Romaniei in perioada 2014-2020 ", a precizat Irimie Emil Popa, Manager de Proiect.

„Acest masterat, in pofida scaderii gradului de ocupare a locurilor disponibile in ciclul II de studii universitare, studiile de masterat, s-a bucurat de o apreciere aparte, la examenul de admitere inregistrand la FSEGA peste 2 concurenti pe un loc ", a menţionat Razvan Mustata, prodecan al FSEGA.

Finanţarea propriu-zisă pentru acest proiect a fost obţinută în luna august a anului 2010. Valoarea totală a proiectului este de 11.879.218,65 lei, din care 80% reprezintă fonduri europene.

"Erorile comise din 2007 pana in prezent in atragerea fondurilor europene, in primul
rand lipsa resursei umane pregatite, vor fi corectate, ba mai mult evitate si datorita acestor
specialisti formati ca rod al unei experiente didactice imbinate cu o serioasa pregatire practica",
a menţionat Tamaş Attila, Lect. Univ. la Facultatea de Ştiinţe Economice din Alba Iulia şi
Manager al firmei SC Atta Consulting SRL, expert practician in cadrul proiectului.

Masteratul este gratuit.

 

Etichete
Comenteaza