VIDEO cu momentul în care avioanele rusești ajung la drona americană lansată din Cluj

VIDEO cu momentul în care avioanele rusești ajung la drona americană lansată din Cluj
| Foto: captura video

Comandamentul militar american în Europa a declasificat şi publicat o înregistrare video cu incidentul de la Marea Neagră, când drona americană, care ar fi fost lansată de la baza aeriană militară de la Câmpia Turzii, este interceptată de avioanele rusești. 

Videoclipul desecretizat de armata americană surprinde momentul întâlnirii în zbor dintre drona americană și un avion de luptă rusesc, despre care Pentagonul a spus că a durat 30-40 de minute.  

Drona americană prăbuşită în Marea Neagră ar fi decolat din România, conform presei de peste ocean, posibil de la Baza Aeriană 71, Câmpia Turzii, însă informația nu a fost confirmată oficial. 

Videoclipul transmis de CNN a fost înregistrat cu camera dronei MQ-9 Reaper îndreptată spre coadă și elicea care se rotește.

Un avion de luptă rus Sukhoi SU-27 este surprins apropiindu-se și aruncând combustibil în timp ce se îndreaptă spre drona americană. Într-o altă secvență, avionul rusesc apare din nou aruncând cu combustibil pe măsură ce se apropie.

Videoclipul se întrerupe când avionul de luptă rus se ciocnește de MQ-9 Reaper, afectând elicea și forțând, în cele din urmă, armata SUA să doboare drona în Marea Neagră. Rusia a negat că a avut loc o coliziune. 

După camera îşi reia funcţionarea, ea este îndreptată din nou în spate şi surprinde elicea avariată în coliziune.

După avarierea elicei, operatorii dronei au pilotat aeronava ca pe un planor, coborând către Marea Neagră şi lăsând-o să se scufunde în apele internaţionale, la sud-vest de Crimeea ocupată.

În timpul coborârii dronei, operatorii au şters de la distanţă software-ul sensibil al dronei, au declarat doi oficiali CNN, reducând astfel riscul ca materiale secrete să ajungă pe mâna inamicului după prăbuşirea în apă.

Un purtător de cuvânt al Conmsiliului Naţional american de Securitate (NSC) de la Casa ALbă, John Kirby a declarat miercuri CNN că Statele Unite nu au recuperat drona şi că ”nu este sigur” că Statele Unite o vor putea recupera.

Moscova a anunţat că va încerca să recupereze epava dronei, iar doi oficiali au declarat CNN că Rusia a ajuns la locul prăbuşirii dronei de tip MQ-9 reaper în Marea Neagră.

Kirby nu a confirmat acest lucru şi a subliniat că Statele Unite ”au făcut imposibil ca ei (ruşii) să poată culege orice informaţii clasificate de valoare din epava dronei, indiferent ce fragmente ale dronei ar pluti pe suprafaţa apei”.

Comenteaza