Vicepremierul Vasile Dâncu, distins de UBB “M-am născut a doua oară în această universitate”

Vicepremierul Vasile Dâncu, distins de UBB “M-am născut a doua oară în această universitate”
Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca i-a acordat, sâmbătă, titlul de Profesor Honoris Causa lui Vasile Dâncu.

Titlul a fost acordat în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB, iar Laudatio a fost prezentată de prof. univ. dr. Ioan Hosu, directorul departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate, din cadrul FSPAC.

„Suntem onorați de faptul că Vasile Sebastian Dâncu a acceptat invitația de a primi titlul de Doctor Honoris Causa. Acordarea acestui titlu este rezultatul excelentelor relații de până acum, dar și expresia încrederii în viitoare colaborări cu universitatea. Acest titlu este un simbol al excelenței în activități didactice, de cercetare și a dezvoltării instituționale în domeniul comunicării. Distincția acordată astăzi reprezintă legătura dintre excelența demostrată deprofesorul Dâncu și filosofia excelenței asumată de comunitatea FSPAC", a menționat Ioan Hosu.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, iar sala a fost plină ochi de personalități ale Clujului: de la autorități locale și politicieni, la profesori universitari și personalități din sfera culturii sau religiei; printre mulți alții, la festivitate au participat ÎPS Andrei - Mitropolitul Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vușcan, vicepreședintele CJ Cluj Vakar Istvan, deputatul Aurelia Cristea, senatorul Laszlo Attila, președintele BT Horia Ciorcilă, omul de afaceri Vasile Turcu, omul de afaceri Sorin Dan și fostul negociator șef al României cu UE, profesorul Vasile Pușcaș.

Vizibil emoționat, Vasile Dâncu și-a început discursul cu mențiunea că i-a fost greu să accepte distincția oferită de universitatea clujeană, instituția care l-a format. "Am ezitat aproape o jumătate de an să colaborez cu prietenii mei de la UBB pentru această festivitate. În primul rând, am ezitat pentru că vă spun sincer că aici sunt acasă și recunosc că mi-a fost frică. Îmi e frică și acum, deși sunt profesor de comunicare și în general nu am emoții, în acest moment am cele mai mari emoții din viața mea. Nu am găsit potrivit să primesc această onoare, deși o făceau cu bună credință foștii mei studenți, actualii mei colegi (...) dar aveam două motive să accept acest lucru: în primul rând, că e o dovadă a faptului că am plecat, că m-am înstrăinat, chiar dacă sentimentul meu este că nu am plecat niciodată din comunitatea noastră pentru că vin în fiecare vineri seara acasă cu drag, dar cred că mi-a fost frică de faptul că această festivitate îmi va da măsura absenței mele de aici; de asemenea, eu am crezut că este nepotrivit acest titlu pentru am considerat că este ca și cum mama ți-ar da un premiu. Eu m-am născut a doua oară în această universitate. Tot ceea ce sunt eu în acest moment din punct de vedere intelectual, politic, ca om, ca dascăl sunt produsul acestei universități care m-a creat și m-a trimis în lume cu o misiune pe care nu am uitat-o. M-am hotărât să accept acestă distincție în momentul în care un fost student de al meu mi-a trimis o ilustrație cu un peisaj în ceață, pe care scria <<Visul începe atunci când un profesor are încredere în tine>>; și atunci m-am gândit că pot să primesc acest premiu cu inima ușoară", a precizat Vasile Dâncu.

În discursul său, Dâncu a vorbit despre oamenii care l-au inspirat, despre valorile pe care le-a urmărit de-a lungul timpului, dar și despre criza din societatea românească, despre valorile mass-media, şi despre rolul universităţii în schimbarea societăţii. "Universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, un loc al încrederii, îţi cultivă visul, te ajută să visezi, cred că aici profesorii se sprijină pe studenți și studenții pe profesori, este un loc unde nu există conflicte între generaţii. Oricâtă neîncredere ar fi în societate, în universitate este altceva", a mai spus acesta.

Vasile Dâncu este sociolog şi membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societății Sociologilor din România şi al Asociaţiei Sociologilor din România. Dîncu a contribuit la înfiinţarea, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (1996), Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (1996), Centrului de Cercetare Sociologică Avansată (CESA). De-a lungul carierei sale profesionale, Dâncu a fondat Institutul de Studii Sociale, Marketing și Publicitate „METRO MEDIA TRANSILVANIA" (1994) şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES (2009), două dintre instituţiile importante din domeniul cercetării de piaţă şi al sondajelor de opinie din România.

Comenteaza