Velo Chic se apropie. Promenada elegantă de toamnă a biciclistelor din Cluj

Velo Chic se apropie. Promenada elegantă de toamnă a biciclistelor din Cluj
| Foto: Facebook

Duminică va avea loc o promenadă elegantă a biciclistelor din Cluj, cu plecare din Parcul Central Simion Bărnuțiu, începând cu ora 14:00, în organizarea Clubului de Cicloturism Napoca (CCN).

Sunt invitate să vină pe două roți, în ținute cochete, toate fetele, domnișoarele și doamnele pentru care bicicleta este sau ar putea deveni un mijloc firesc de deplasare cotidiană în oraș și care cred că merită arătat și altora că acesta este compatibil cu eleganța și cu feminitatea.

Coloana de bicicliste îmbrăcate șic va urma în ritm lejer un traseu de o oră pe străzi din zonă centrală a Clujului, iar participantele vor avea parte de câteva atenții pregătite de organizatori cu ajutorul partenerilor.

De asemenea, vor putea discuta despre experiența de a circula pe două roți în Cluj, despre oportunități și probleme, soluții și perspective, despre ce e de făcut că imaginea unei bicicliste îmbrăcate elegant să devină o normalitate și să existe respectul din partea celorlalți participanți la traficul rutier.

"Am constatat și documentat în cei 27 de ani de activitate a asociației noastre în domeniul promovării biciclismului utilitar și recreativ faptul că, și în Cluj, dincolo de deficiențele de infrastructură, ce fac ca utilizarea bicicletei să fie în unele zone percepută că insuficient de comodă sau de sigură, există și probleme de mentalitate și prejudecăți ce duc încă la o imagine publică mai nefavorabilă a bicicliștilor în general și a biciclistelor elegante în mod special, generând o anumită reținere pentru femei în a utiliza bicicleta ca mijloc cotidian de deplasare în oraș.

Situația este în curs de ameliorare, cu contribuția activă a campaniilor de profil derulate de diverse organizații probiciclistice din România, cum este și programul VeloChic", conform CCN.

Organizatoarele Velo Chic au convingerea că, dincolo de un eveniment plăcut de socializare și cu conotații mondene, de lifestyle, participantele pot fi și ambasadoare ale mersului pe bicicletă în fața autorităților locale, mass-mediei și publicului, pot atrage atenția asupra situației actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice, a întregii infrastucturi biciclistice existențe, promise sau necesare în Cluj-Napoca, în contextul mai larg al unei mobilități urbane durabile care deocamdată lipsește orașelor României.

Participantele sunt așteptate în ținute elegante și cât mai naturale, să promoveze un stil de viață activ și sănătos pentru ele, pentru mediu și pentru comunitate și să se simtă minunat alături de prietenele lor. Fie că vor veni în fustă, rochie sau pantaloni eleganți, fie că vor alege tocuri, balerini sau cizme, pălării sau eșarfe sau flori, clujencele vor încerca să demonstreze că pedalatul înfrumusețează. 

Bărbații sunt bineveniți să pedaleze, eleganți pe bicicletă, alături de bicicliste, în cadrul Velo Chic Cluj 2019, să admire, fotografieze și felicite cele mai șic participante și să ofere flori partenerelor lor care au contribuit astfel la reducerea percepției publice greșite că bicicleta ar fi legată în mod necesar de ideea de sport sau de efort, de un anumit tip de echipament, deci mai puțin conciliabila cu eleganța vestimentară.

Conceptul este corelat cu cel al altor ediții sau campanii-soră, cum sunt ”Elegant pe bicicletă”, ”VeloBello” și ”Skirt Bike”. CCN a organizat primul eveniment de acest tip în 2008 cu titlul "Elegant pe bicicletă", inspirat de proiectul deschizător de drum "Cycle Chic", lansat inițial la Copenhaga și răspândit între timp pe plan mondial, ca demers de combatere a prejudecăților privind compatibilitatea bicicletei cu eleganța vestimentară.

A urmat programul "VeloBello" al Asociației Bate Șaua București, generat în campania "Veloruția" sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR), din care s-a desprins apoi SkirtBike - inițiat acum nouă ani și răspândit apoi la nivel național (CCN organizând trei ediții la Cluj-Napoca, în 2012, 2013 și 2014).

CCN a trecut din 2015 la desfășurarea evenimentelor velofeminine sub genericul ”VeloChic”, sub egidă Federației Bicicliștilor din România (FBR), cel din 6 octombrie fiind a cincea ediție și având caracter complementar celorlalte acțiuni CCN de promovare a utilizării bicicletei în Cluj, cum sunt acțiunile de lobby, proiecțiile publice foto-video și marșurile lunare ale bicicliștilor clujeni.

Acestea pot fi urmărite și pe www.ccn.ro, se poate citi și despre edițiile precedente ale evenimentelor CCN dedicate biciclistelor din Cluj.

Comenteaza