Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea deveni o armă geopolitică

Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea deveni o armă geopolitică
| Foto: earth.stanford.edu

În timp ce mulţi lideri vorbesc de colaborare globală, istoricii sugerează că interesul naţional va prima. Donald Trump pune toate resursele într-un proiect care adună împreună companiile farmaceutice, agenţiile guvernamentale şi militare pentru a grăbi obţinerea unui vaccin. Experţii spun că le este teamă că China va trasforma vaccinul într-o armă geopolitică.

Miza găsirii unui vaccin împotriva coronavirusului nu a fost niciodată mai mare. În câteva luni boala a ucis un sfert de milion de oameni şi a afectat economiile globale, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax

În timp ce mulţi lideri vorbesc de colaborare globală, istoricii sugerează că interesul naţional va prima. Statele care vor reuşi să îşi imunizeze oamenii din câmpul muncii vor avea nu doar avantaje economice ci şi validare internaţională a puterii tehnologice şi a influenţei internaţională. Dacă ţară respectivă o să fie China impactul va fi unul major pentru lumea vestică.

"Când există tensiune ca cea de acum dintre SUA şi China fiecare lucru este distorsionat de geopolitică", spune David Filder specialist în securitate cibernetică şi probleme de sănătate globale de la Consiliul de Realţii Internaţionale situat în New York. Ne este teamă că China va transforma vaccinul într-o armă geopolitică, a adăugat acesta.

Într-o declaraţie recentă  Donald Trump a spus că lucrează la un vaccin cu Marea Britanie şi Australia şi că nu îl interesează cine îl obţine primul. Secretarul Alex Azar a spus săptămâna acesta că SUA este pregătită să producă vaccinul la scară largă de îndată ce oamenii de ştiinţă din lume îl realizează.

Uniunea Europeană are un discurs critic cu privire la China pe care a acuzat-o de aducerea în Europa a unor echipamente slab calitative, iar China pare iritată şi a început să îşi selecteze ţările în care trimite echipamente medicale. Discursul Beijingului sugerează că modelul chinez de combatere a virusului arată superioritatea sistemului politic.

Şi în SUA în ciuda declaraţiilor lui Trump conform cărora nu are importanţă cine obţine vaccinul, Mike Pence spunea joi că programul american pentru vaccin are ca obiectiv dezvoltarea unui vaccin pentru cei 300 de milioane de americani până în luna ianuarie.

Producerea unui vaccin are conform specialiştilor pe lângă importaţă medicală şi una strategică care ar putea influenţa economia şi geopolitica globală în următoarele decenii.

Comenteaza