Universităţile clujene se împrumută la bancă din cauza proiectelor europene. Cum au ajuns în această situație

Universităţile clujene se împrumută la bancă din cauza proiectelor europene. Cum au ajuns în această situație
Blocajele în rambursarea banilor pentru proiectele POSDRU creează mari probleme financiare universităţilor clujene, care apelează la credite bancare pentru implementarea acestora.

Universităţile din Cluj care desfăşoară proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au ajuns la sapă de lemn din cauza acestora. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a apelat la un credit bancar de 15 milioane de lei pentru a duce la capăt proiectele, iar doctoranzii instituţiilor de învăţământ superior nu şi-au primit nici ei bursele, în condiţiile în care pentru unii aceasta este singura sursă de venit. Doctoranzii au ajuns în situaţia de a-şi plăti din buzunarul propriu stagiile de studiu în străinătate.

O doctorandă la Universitatea Babeş-Bolyai nu a mai beneficiat de bursa POSDRU oferită în cadrul studiilor încă din luna iulie. „Am colegi care sunt revoltaţi, pentru unii dintre ei care au şi familii în întreţinere, această bursă este singura sursă de venit. Sunt probleme cu proiectele POSDRU şi sunt mari întârzieri", a declarat tânăra. Ea susţine că în luna septembrie ar fi trebuit ca în conturile doctoranzilor să intre retroactiv bursa pentru lunile iulie şi august. „Am primit un mail că nu se vor primi banii. Bursa este de 1.850 de lei pe perioada cât suntem în ţară. Noi trebuie să efectuăm un stagiu de studii în străinătate de şase luni, iar pentru această perioadă ar trebui să primim 4.200 de lei lunar", a explicat tânăra. Mulţi dintre doctoranzi îşi împart stagiul de studii în străinătate în perioade de câte trei luni. „Am fost plecată anul trecut trei luni în Franţa, în Paris. Am lucrat înainte şi mi-am strâns bani, altfel nu m-aş fi descurcat decât cu banii părinţilor. Am avut noroc că în Franţa am locuit la o prietenă şi nu am plătit chirie", a explicat doctoranda. Tânăra a primit în perioada petrecută în Franţa contravaloarea bursei pe o singură lună şi asta la sfârşitul stagiului.

Au de recuperat 40 de milioane de euro

În luna iulie, 15 universităţi din România au înaintat un memoriu Preşedinţiei României, conducerilor celor două camere ale Parlamentului României, primului ministru, Ministerelor Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în care au solicitat rezolvarea situaţiei POSDRU. Instituţiile de învăţământ superior au atras atenţia asupra întârzierilor la rambursare care ajung şi la un an.

„O consecinţă majoră este blocarea fluxului de numerar, ceea ce a determinat necesitatea unor împrumuturi bancare substanţiale, generatoare de dobânzi împovărătoare. Universităţile care au contractat un mare număr de proiecte pe POSDRU, conform recomandărilor făcute de către autorităţi, au ajuns într-o situaţie financiară dificilă din această cauză", a declarat Aurel Vlaicu, rectorul UTCN. Conform acestuia, cele 15 universităţi au de recuperat 182 de milioane de lei, echivalentul a 40 de milioane de euro. "Valoarea cererilor de rambursare depuse şi neîncasate de UTCN totalizează aproximativ 28 milioane de lei. Începând cu luna august 2012, majoritatea universităţilor semnatare au ajuns într-o situaţie limită: nu numai că nu mai pot susţine financiar proiectele implementate prin POSDRU, dar întreaga activitate din universitate este grav afectată de lipsa de fonduri din venituri proprii şi, la unele universităţi, de creditele bancare cantractate pentru acest scop", a explicat Vlaicu.

UTCN are 384 de doctoranzi implicaţi în proiecte pe POSDRU. "UTCN, în urma întârzierii alarmante a finanţărilor din fondurile europene pentru proiectele în care este implicată a contractat o linie de credit din care a accesat 14,7 milioane de lei, sumă la care se adaugă din veniturile proprii un cuantum, astfel încât, în total fac 28 de milioane de lei, bani necesari pentru derularea in continuare a proiectelor din fonduri structurale. Pentru studenţii doctoranzi din cadrul proiectelor QDOC şi SIDOC, UTCN a avansat suma de 7,8 milioane de lei pentru menţinerea în funcţiune a acestor proiecte, bani încă nerambursaţi din fondurile europene. Pentru studenţii doctoranzi din cadrul acestor proiecte POSDRU există o întârziere de cinci luni la plata integrală a burselor, având în ultima vreme plătită doar o jumătate din cuantumul acestei burse lunare", au precizat reprezentanţii UTCN.

11 protecte europene la USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj are în desfăşurare 11 proiecte pe POSDRU cu finanţare europeană, în valoare de 24 de milioane de lei. "Universitatea a creditat proiectele pe POSDRU cu şase milioane de lei. Nu am făcut credite, dar facem o analiză de oportunitate pentru contractarea unui credit în vederea implementării proiectelor pe POSDRU", a declarat Lucian Naş, referent în cadrul biroului de proiecte europene al USAMV Cluj. Ca urmare a blocajelor privind rambursarea banilor către universităţi, mai mulţi doctoranzi ai USAMV nu şi-au primit bursele. "Doctoranzii noştri pe POSDRU îşi vor încheia studiile în această lună. Ei au câteva luni restanţe la burse, iar universitatea face eforturi pentru a remedia situaţia astfel încât să ajungem la zi cu plata burselor", a precizat Naş.

 

 

Comenteaza