Universitarii cer repunerea textului lui Iorga pe statuia lui Matei Corvin, din centrul Clujului

Universitarii cer repunerea textului lui Iorga pe statuia lui Matei Corvin, din centrul Clujului
Mai mulţi academicieni din Cluj şi din Iaşi au semnat o cerere înaintată Primăriei din Cluj-Napoca în care cer repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin a textului istoricului Nicolae Iorga, demontat la începutul renovării grupului statuar şi care nu a mai fost montat după inaugurare.

"Acest text a făcut parte din chiar istoria monumentului şi a mentalului colectiv al Clujului", spun semnatarii cererii, disponibilă ataşat.


Aceştia argumentează şi cu faptul că aplicarea pe soclu a textului a fost urmarea protestului intelectualităţii române clujene interbelice faţă de mesajul din 1902 în care steagul Moldovei a fost înclinat la picioarele statuii regelui Matei Corvin.

Documentul este semnat de şapte academicieni clujeni - Camil Mureşan, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Emil Burzo, de profesorii universitari Liviu Pop, Ioan Bolovan, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Martian şi Teodor Buhăţiel, dar şi de istoricii Gelu Neamţu, Nicolae Sabău şi Ioan Chindriş, pictorul Teodor Botiş, medicul Traian Neamţu şi scriitorii Constantin Zărnescu, Doina Cetea, Viorel Cacoveanu şi Mariana Bojan, şi respectiv inginerul Liviu Hordoan.

Din Iaşi au semnat directorul institutului de istorie "A.D. Xenopol", Gheorghe Cliveti, şi universitarii Dumitru Ivănescu, Silviu Văcaru, Andi Mihalache şi Mihai Mîrza. Vezi detalii despre situaţia plăcuţei

"Suntem într-o etapă în care ascultăm toate vocile. Ascultăm toate punctele de vedere cu condiţia să fie argumentate", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, întrebat despre decizia Primăriei de a reamplasa sau nu plăcuţa. Aceasta adaugă că a cerut un punct de vedere Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice şi că poziţia acesteia din urmă este că reamplasarea plăcuţei nu este necesară. "Nu face parte din ansamblul statuar iniţial", a explicat Buzatu, adăugând că instituţia a consultat până acum mai mulţi istorici.

Comenteaza