Update Video Foto Mica Unire sărbătorită în fața bustului lui Cuza din Cluj-Napoca. Emil Boc și Dacian Cioloș au depus coroane de flori

Ceremonie organizată de Instituția Prefectului Județul Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina” cu ocazia împlinirii a 163 ani de la Unirea Principatelor Române.

 

La eveniment participă oficialități locale și parlamentari de Cluj. E prezent primarul Emil Boc, precum și europarlamentarul Dacian Cioloș. Din partea Prefecturii Cluj a luat cuvântul Irina Munteanu, subprefect. Aceasta a transmis mesajul primului ministru, Nicolae Ciucă.

La 24 ianuarie 2022 se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub numele de “Mica Unire”, acest eveniment major este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Acest eveniment a avut loc după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, a fost ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Comenteaza