Ungaria va deschide o rută de tranzit pentru cetăţenii români blocaţi la graniţa austro-ungară, în cursul nopţii de marţi

Ungaria va deschide o rută de tranzit pentru cetăţenii români blocaţi la graniţa austro-ungară, în cursul nopţii de marţi
| Foto: informatia-zilei.ro

Ungaria va deschide o rută de tranzit pentru cetăţenii români şi bulgari blocaţi la graniţa austro-ungară, o singură dată în cursul nopţii de marţi, la solicitarea miniştrilor de externe român şi bulgar.

Anunţul a fost făcut de  şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, transmit MTI şi Reuters.

Szijjarto a afirmat că a discutat prin telefon cu omologii săi din România şi Bulgaria, care i-au solicitat ca Ungaria să le permită cetăţenilor celor două state să revină acasă.

'Prioritatea noastră este sănătatea ungurilor. Acesta este scopul măsurilor de protecţie a frontierelor', a subliniat el. Ţinând cont de toate acestea, Ungaria le va permite cetăţenilor români şi bulgari un unic tranzit prin Ungaria pe o rută prestabilită, în cursul nopţii de marţi”, a precizat Peter Szijjarto.

El a mai spus că Ungaria aşteaptă de la autorităţile române şi bulgare să-şi informeze cetăţenii că graniţele Ungariei sunt închise pentru călătorii străini.

Și Ministerul Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat că ministrul Bogdan Aurescu a avut azi o convorbire telefonică pe această temă cu omologul ungar, Péter Szijjártó. ”Pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar. 

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Ungaria şi-a închis de marţi frontierele pentru cetăţenii străini, permiţându-le doar propriilor cetăţeni să intre în ţară.

Etichete
Comenteaza