Un sfert din candidaţii la titlul de profesor au picat la Cluj

Un sfert din candidaţii la titlul de profesor au picat la Cluj
Aproape un sfert din candidaţii clujeni la examenul de titularizare din acest an au obţinut note sub 5. Procentul este cu 10% mai mare decât cel de anul trecut.

Numărul candidaţilor clujeni care au picat examenul de titularizare pentru a deveni cadre didactice a crescut faţă de anul trecut. Cei care şi-au dorit să fie dascăli au avut parte, în ultimul an în care examenul este organizat de Ministerul Educaţiei şi de inspectoratele şcolare judeţene, de o strictă supraveghere. Afişarea rezultatelor s-a lăsat însă aşteptată timp de mai multe ore.

Viitorii dascăli clujeni au aşteptat ieri ore în şir în curţile celor trei centre de evaluare - Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Colegiul Tehnic Energetic şi Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Titulescu", pentru a afla ce note au obţinut la examen. La Liceul "Lucian Blaga" zeci de persoane stăteau la umbră pe băncuţele din curtea liceului, în afara acestuia, aşezaţi pe treptele şcolii sau pe bordurile trotuarului din apropiere. Unii comentau de zor întârzierea rezultatelor. "E penibil ce se întâmplă, nu înţeleg atâta aşteptare", îi povestea unui cunoscut un domn între două vârste cu ochelari de soare. O altă doamnă se plângea şi ea de întârziere. "În mod normal, ar fi trebui afişate rezultatele până la această oră. Dacă informaţiile există la nivel naţional (referindu-se la date prezentate de Ministerul Educaţiei la posturile de televiziune - n. red.) nu înţeleg de ce nu se afişează şi la Cluj. În ţara asta nimic nu mai e normal", se plângea femeia.

Poate cel mai răbdător dintre candidaţii la examenul de titularizare a fost însă Marian Păcurar, un tânăr de 34 de ani, profesor de religie în Câmpia Turzii. El a aşteptat aproape opt ore pentru a afla ce notă a obţinut. "De la ora 11:00 aştept rezultatele. Examenul nu a fost unul dificil. Dacă o să iau notă mai mică de 7 am să fac contestaţie. Sunt puţine posturi", a povestit Păcurar. Dascălul îşi doreşte să primească un post în zona Turda- Câmpia Turzii. "De 10 ani lucrez în învăţământ. Copiii mă motivează să lucrez cu ei. Când ai continuitate, te ataşezi de copii. Din punct de vedere financiar, nu te atrage deloc meseria de profesor", a mărturisit Păcurar, care câştigă un salariu de 800 de lei lunar.

Nici Marian, un profesor de educaţie fizică de 28 de ani, nu ar mai lucra în învăţământ dacă nu ar fi motivat de elevii săi. "Dacă n-ai satisfacţie pe baza copiilor ...nu eşti motivat din punct de vedere financiar. Anul acesta a fost cel de-al doilea an în care am fost profesor de educaţie fizică. În primul an făceam naveta într-o localitate la 74 de kilometri de Cluj, iar în acest an am făcut naveta la 35 de kilometri. Zi de zi mă trezeam la 6 fără 10 dimineaţa şi pierdeam câte patru ore pe drumul dus-întors", a povestit profesorul de educaţie fizică.

La concursul de titularizare din acest an s-au înscris în total 2.019 candidaţi, însă numai jumătate au susţinut efectiv examenul. Astfel, din 1.470 de persoane care şi-au validat prezenţa la concursul de titularizare, 365 au fost absenţi, mulţi dintre candidaţi preferând ca la proba scrisă să le rămână nota obţinută în anii trecuţi. "23,4% dintre candidaţi au obţinut la examenul de titularizare note sub 5, 36,50% au avut note între 5 şi 7, iar 40,10% au avut note cuprinse între 7 şi 10. Am avut două note de 10 la Istorie şi Biologie", a declarat Marinela Marc, inspectorul general şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

Ea susţine că procentul nu a fost unul dezastruos la nivelul Clujului. "Anul trecut am avut şase note de 10. Atunci, 13,79% dintre candidaţi au obţinut note sub 5, 36,01% au avut note cuprinse între 5 şi 7, iar 50,2% au avut note între 7 şi 10", a spus Marc, care a adăugat că afişarea notelor a avut loc cu întârziere ca urmare a unor probleme tehnice. "A fost o problemă tehnică la nivel de Siveco (soft utilizat pentru afişarea rezultatelor la titularizare - n. red.) şi de minister. Dacă exista o problemă tehnică într-un judeţ, celelalte judeţe nu puteau lista notele", a precizat Marc. Cei care au obţinut medii între 5 şi 7 pot lucra doar ca suplinitori, iar cei cu note peste 7 - ca profesori titulari, susţin reprezentanţii ISJ.

1.438 de posturi scoase la concurs

În acest an ISJ Cluj a scos la concurs 1.438 de posturi de cadre didactice, dintre care 885 sunt complete (cu 18 ore de predare pe săptămână - n. red.), iar incomplete, 553 de posturi. Sunt 65 de posturi titularizabile, din care 23 pentru educatori şi 9 pentru învăţători. Cele mai multe posture au fost pentru educatori (pe linia română) - 265, limba engleză - 97, învăţători (linia română) - 86, educaţie fizică şi sport, pregătire sportivă de specialitate - 72 şi educatori (linia maghiară) - 55.

 

Comenteaza