Update Video Foto Un sat din Cluj, focar de COVID-19? Prefect: "Momentan nu se pune problema închiderii localității”

Un sat din Cluj, focar de COVID-19? Prefect: "Momentan nu se pune problema închiderii localității”
cetan
cetan
Un sat din Cluj, focar de COVID-19?

Mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost depistate la persoane dintr-un sat din județul Cluj. 

UPDATE: Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, s-a deplasat marți, în localitatea Cetan din comuna Vad, pentru a vedea dacă sunt respectate restricțiile de circulație, după ce în sat mai multe persoane au fost infectate cu COVID-19.

Acesta a fost întâmpinat de primarul comunei Vad, David Prunean și de comandantul Poliției Municipiului Dej, Alin Câmpean.

”După cum vedeți avem filtre importante aici, un dispozitiv de forțe numeroase care se asigură că oamenii respectă restricțiile de circulație, așa cum sunt impuse prin Ordonanțele Militare date de ministrul de Interne. Având în vedere situația mai specială puțin și numărul de pozitivi identificați aici, am alocat dispozitiv suplimentar pentru ca oamenii să rămână în case, să nu circule tocmai pentru a împiedica răspândirea COVID-19 în această localitate. O să mergem la Primărie să vedem măsurile care se mai iau, după care – în funcție de evoluția situației – vedem dacă trebuie să luăm alte măsuri, de închidere sau nu a localității. În acest moment nu se pune problema aceasta”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean, potrivit Dej24.ro.

________________________________________

Satul Cetan din comuna clujeană Vad ar putea deveni un focar de COVID-19, asta după ce mai multe persoane care prezentau simptome au fost depistate cu noul coronavirus.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, spune că localitatea nu este închisă, însă au fost mobilizate efective suplimentare pentru monitorizare. 

"O să merg până acolo. Vreau să vad în ce măsură se respectă restricțiile de circulație și patrulele dispuse ieri, cu scopul de a împiedica oamenii să mai circule", a declarat prefectul marți.

Reamintim că Secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal Dej a fost închisă, luni, după ce două paciente din localitatea Cetan au fost confirmate pozitiv. Secția a fost redeschisă după ce toate cele 16 teste efectuate cadrelor medicale au fost negative.

De asemenea, săptămâna trecută, Ambulanța Dej a transportat la Spitalul Municipal Dej un bărbat în vârstă de 79 de ani din localitatea Cetan, comuna Vad, care a sunat la 112 și a anunțat că are febră. Potrivit Dej24.ro, bărbatul a fost consultat joi seara, în Camera de Primiri Urgențe (CPU) și, după ce i s-a administrat medicamentație, s-a întors la domiciliu. Atât în apelul la 112, cât și la sosirea la spitalul din Dej, pacientul din Cetan a susținut că nu a avut contact cu nicio persoană suspectă sau infectată cu coronavirus. A doua zi, bărbatul a solicitat din nou ambulanța, și, de această dată, a menționat că a intrat în contact cu o persoană care ar putea fi infectată cu coronavirus, drept pentru care a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj pentru testare, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

Mai mult, potrivit Evz.ro, surse medicale spun că primul caz din Cetan, confirmat pozitiv, este al unui bărbat, șofer de camion, care s-a întors din Germania, în data de 11 martie 2020. Acesta s-a autoizolat la domiciliu în Cetan, dar nu a respectat condițiile de autoizolare. După alte 11 zile, bărbatul a început să acuze simptomele infecției cu noul coronavirus și a mers la spital. Testele efectuate au indicat faptul că bărbatul era pozitiv. La scurt timp, în Cetan și orașul Dej, aflat la 4 kilometri de sat, au început să apară alte cazuri, în total 12, între care și persoane în vârstă care au prezentat simptome. 

Comenteaza