Un program pentru tineri de la Festivalul Internaţional de FIlm din Cluj, cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie

Un program pentru tineri de la Festivalul Internaţional de FIlm din Cluj, cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie
Un program de educaţie al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a primit premiul pentru cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.

Este vorba de EducaTIFF, care a primit premiul aseară, la Gala Premiilor în Educaţie, un proiect anual iniţiat de Fundaţia Dinu Patriciu care a debutat în 2009.

EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie, şi care au fost proiectate la ediţiile TIFF. "Motivaţia solidă care a stat la baza iniţierii programului EducaTIFF a constat în faptul că România nu are bifate competenţe de "media literacy" şi "film literacy" la nivel de curriculum de învăţământ public naţional, Media & film literacy este una din priorităţile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară", spun organizatorii TIFF.

Această iniţiativă a Festivalului de Film Transilvania a fost salutată în 2010 de prestigiosul regizor şi producător german Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film, prezent la Cluj.

 

În 2011, noutăţile programului în continuă creştere EducaTIFF, provocatoare atât pentru cei cărora le-au fost adresate, cât şi pentru organizatori şi partenerii, au constat în sesiunile de training media and film literacy pentru cadre didactice, inspectori, directori şcolari, bibliotecari, şi în competiţia judeţeană EducaTIFF - Tineri Critici de Film, o premieră în România.

Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas' Young Audience din Bologna, reprezentând o altă premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat acum cel mai important premiu, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.

Comenteaza