Un profesor universitar din Cluj vrea să revoluţioneze sistemul de învăţământ. Vrea bac în trepte şi învăţământ aplicat VIDEO

Un profesor universitar din Cluj vrea să revoluţioneze sistemul de învăţământ. Vrea bac în trepte şi învăţământ  aplicat VIDEO
Consilierul local Gheorghe Vuşcan, profesor universitar la Universitatea Tehnică şi membru în consiliile de administraţie a şase şcoli, a inventat un sistem nou de învăţământ, cu examenul de bacalaureat în funcţie de capacităţile intelectuale ale elevilor, examen de treaptă în clasa a zecea şi un nou sistem de învăţământ, cel aplicat, în loc de liceu.

Sistemul inventat de Vuşcan, care arată ca o organigramă, a fost conceput într-o jumătate de an şi porneşte de la ipoteză - învăţământul obligatoriu trebuie să fie nu de 12, ci de zece ani. "Asta înseamnă  că toţi elevii trebuie să frecventeze sau să fie cuprinşi într-o formă de învăţământ minimum zece ani . După învăţământul gimnazial de opt clase, obligatoriu toţi elevii trebuie să opteze pentru învăţământ aplicat în şcoala generală absolvită sau, prin concurs, să fie admişi în ordinea opţiunilor în învăţământ liceal - teoretic, vocaţional ori tehnologic - sau şcoală profesională", explică Vuşcan.

Învăţământul aplicat se referă la pregătirea aplicativă şi practică pentru ca elevii să devină fermieri, agricultori sau ucenici într-un domeniu de activitate locală cum ar fi croitoriile sau frizeriile. Aceştia pot să continue, ulterior, cu învăţământul liceaul sau profesional, după un concurs. "După clasa a IX a cei care nu pot face faţă în învăţământul liceal pot intra fără admitere în clasa a- IX-a la învăţământ profesional, pe baza mediei de admitere din anul anterior.  După clasa a X- a, a învăţământului liceal, în urma unui examen de departajare care cuprinde media claselor a IX-a şi a X-a în pondere de 50% şi nota la test de verificare a cunoştinţelor, 80% din elevi, în ordinea mediilor, vor putea continua liceul, iar ceilalţi, pe baza opţiunilor şi în ordinea mediilor, vor putea intra în clasa a X-a la şcoala profesională", mai propune Vuşcan.

Toţi absolvenţii de liceu vor putea susţine examenul de bacalaureat pe trei categorii de dificultate. Vezi ataşat schema propusă de Vuşcan.

Comenteaza