Un nou serviciu de ridesharing a fost lansat în România. Yango concurează cu Uber, Bolt şi Clever

Un nou serviciu de ridesharing a fost lansat în România. Yango concurează cu Uber, Bolt şi Clever
| Foto: Facebook: Yango

Yandex, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din Rusia, a lansat aplicaţia Yango pe piața de ridesharing din România, care va concura cu Uber, Clever și Bolt.

Yango, spre deosebire de competitorii săi nu va avea şoferi proprii, ci a încheiat parteneriate cu companii locale de transport pentru a oferi serviciile în România, aşa cum face în alte 15 ţări deja. Totodată, aplicația Yango folosește propriul sistem de cartografiere, direcționare și navigație, precum și o distribuire inteligentă a comenzilor, pe baza tehnologiilor Machine Learning, ceea ce, potrivit reprezentanţilor companiei, va permite seriviciului să scadă costurile unei curse.

Călătoriile comandate prin intermediul aplicației pornesc de la prețul de 5 lei cu discount (adică un pret promoţional), care include rezervarea mașinii, o distanță de 3 km și o durată a cursei de 7 minute. În prezent, plata curselor este disponibilă doar prin intermediul unui card bancar înregistrat în aplicație.

Aplicaţia arată că prețul minim este de 8 lei pe călătorie (incluzând 3 km și 7 minute) iar apoi tariful este de 1,5 lei/km plus 0,22 lei/minut. Dacă utilizatorul introduce punctul de destinație atunci când comandă o mașină, aplicația va calcula prețul exact pe care acesta îl va avea de plătit pentru cursa respectivă. Acest preț nu se va modifica în timpul cursei, chiar dacă mașina este blocată în trafic sau șoferul va fi nevoit să urmeze o rută ocolitoare.

Aplicaţia Yango a fost lansată joi, 27 iunie, în Bucureşti şi odată cu aceasta, un centru dedicat pentru șoferi a fost deschis de către un partener Yango în Capitală. Aici, șoferii se familiarizează cu aplicația, participă la sesiuni de training și teste, pot găsi răspunsuri la întrebările privind noul serviciu.

Cei de la Yango spun că vârsta medie a flotei partenerilor este de 5 ani și că în general nu acceptă mașini mai vechi de zece ani.

Ridesharing-ul, legal în România 

După ce a primit ultimul aviz din partea Consiliului Economic şi Social (CES), ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susţinut, marţi, 25 iunie, că românii au acum posibilitatea de a decide cu cine vor să călătorească, cele două domenii de transport fiind capabile să concureze în termeni de egali.

Ministrul Transporturilor a anunţat că ”s-au obţinut toate avizele în timp record pentru un proiect de asemenea anvergură. Azi (marţi, n.r.) am obţinut şi avizul CES-ului iar acest lucru ne-a permis să-l ridicăm pe ordinea de zi”.

Răzvan Cuc a explicat că ”Ordonanţa de Urgenţă are în vedere definirea activităţilor de transport alternativ, a modului de efectuare a acestuia şi a tuturor actorilor implicaţi, modalitatea de reglementare a platformelor digitale şi a tuturor operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obţinute în urma acestor activităţi, atât de conducătorii auto cât şi de operatori, cât şi stabilirea obligaţiilor ce trebuie stabilite de platforme sau de conducătorii auto”, conform MEDIAFAX.RO.

Platformele de ridesharing nu erau reglementate de 5 ani, proiectul de ordonanţă a reuşit să îl reglementeze în două luni, a declarat ministrul, adăugând că a respectat ”îndeaproape procedura de transparenţă”. PNL şi USR au contestat în permanenţă urgenţa acestui proiect legislativ iar Răzvan Cuc le-a replicat acestora că ”se subînţelegea de la sine că acest proiect era de urgenţă. Era nevoie să reglementăm din toate punctele de vedere aceste platforme. (...) Ei au avut proiectul în Parlament 6 luni de zile şi nu au fost în stare să facă nimic”.

Comenteaza