Un concept internaţional ajunge la Cluj. Locuitorii oraşului, chemaţi să repare lucruri

Un concept internaţional ajunge la Cluj. Locuitorii oraşului, chemaţi să repare lucruri
Repair Cafe, un concept internaţional care prevede organizarea de întâlniri publice în cadrul cărora cetăţenii repară lucruri şi echipamente, ajutaţi de meşteri, ajunge la Cluj.

Din 19 noiembrie până în 4 decembrie clujenii sunt aşteptaţi să îşi repare obiectele care încă le sunt utile, dar care au suferit anumite defecţiuni, alături de voluntarii inițiativei Repair Cafe Cluj. Conceptul, nou la nivel local, a fost adus atât din dorinţa de a veni în sprijinul cetăţenilor, cât şi din cea de a relansa unele profesii şi abilităţi aflate pe punctul de a fi uitate. 

"Aruncăm cantități imense de lucruri. Chiar și lucrurile care nu au aproape nimic stricat și care ar putea căpăta o nouă viață după o mică reparație. Problema este fie că o mulțime de oameni au uitat că pot și ei repara lucruri, fie nu mai știu cum.

A ști să repari lucruri este o abilitate pierdută prea ușor. Societatea nu arată întotdeauna multă apreciere pentru cei care mai au aceaste cunoștințe practice, chiar împotriva voinței lor, ei sunt de multe ori lăsat pe dinafară. Experiența lor nu este niciodată, sau aproape niciodată, folosită", susţin iniţiatorii proiectului. 

Participarea la aceste întâlniri ar aduce beneficii multiple atât cetăţenilor, cât şi mediului înconjurător. Pe de o parte, ar avea loc un transfer de cunoştinţe între oameni şi s-ar prelungi viaţa obiectelor, echipamentelor şi aparatelor. Pe de altă parte, repararea acestora s-ar reduce volumul de materii prime și energie necesare pentru a face produse noi, scăzând implicit şi nivelul emisiilor de CO2. 

Conceptul Repair Cafe a apărut în 2009 în Olanda, fiind formulat de Martine Postma, în acea vreme jurnalist și publicist în Amsterdam. În 2010, el a înființat Fundația Repair Cafe, care oferă sprijin grupurilor locale din întreaga lume care doresc să înființeze propriul lor Repair Cafe.

Întâlnirile vor avea loc în incinta cinematografului Mărăști şi se vor desfăşura de luni până vineri de la 12:00 la 18:00, iar duminică, de la 14:00 la 17:00. 

Orarul întâlnirilor

19, 26 noiembrie, 3 decembrie 12:00-18:00


Reparații haine și textile cu designerul Luna Clară
Reparații dreadlocks cu Crisa

20, 27 noiembrie, 4 decembrie 12:00-18:00

Reparații calculatoare cu Dan de la Casa de Cultura Permanentă

22, 29 noiembrie 14:00-17:00

Reparații biciclete cu echipa de la Puremotion

24 noiembrie, 1 decembrie 12:00-18:00

Reparații electrice și electronice cu Dan de la Casa de Cultură Permanentă

Comenteaza