Un clujean, numit ambasador pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta

Un clujean, numit ambasador pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta
Numit, în urmă cu aproximativ o lună, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, clujeanul Liviu Zăpârţan, a primit o nouă însărcinare şi demnitate din partea preşedintelui României

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat „Decretul privind acreditarea domnului Liviu-Petru Zăpârţan în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta". Practic decizia preşedintelui reprezintă o simplă formalitate, întrucât ambasada României la Vatican poartă denumirea oficială de „Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta", prin urmare, şeful instituţiei este ambasador pe lângă ambele entităţi, având, însă, nevoie de decrete de acreditare pentru ambele demnităţi.
O prezentare generală a Ordinului Suveran Militar de Malta se găseşte chiar pe site-ul ambasadei României de la Vatican. „Ordinul Suveran Militar de Malta(OSMM) (denumire completă: Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta) este un ordin catolic, ale cărui origini urcă până în 1048, a cărui misiune este sintetizată de deviza Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum („Apărarea credinţei şi slujirea săracilor").

La 9 februarie 2013, Ordinul a sărbătorit în mod solemn, printr-o celebrare religioasă în Bazilica Sfântul Petru, 900 de ani de la recunoaşterea sa prin bula Papei Pascal al II-lea (15 februarie 1113).

Dacă în trecut membrii săi făceau parte din marile familii nobiliare ale Europei, astăzi Cavalerii de Malta provin din toate clasele sociale, formând unicul ordin suveran şi religios, a cărui supravieţuire, după perioada militară, este legată de vocaţia sa ospitalieră (îngrijirea bolnavilor şi a pelerinilor).

În prezent, OSMM constituie un subiect de drept internaţional public, fiind format din peste 13.500 membri, dintre care unii sunt cavaleri care au depus jurămintele religioase (cu statut monahal şi titulatura de Fra, fără să fie obligaţi să trăiască în comunitate), iar alţii sunt Cavaleri de Obedienţă. Din Ordin fac parte deopotrivă bărbaţi şi femei, laici dedicaţi virtuţilor evanghelice şi slujirii aproapelui, care activează în 120 de ţări.

OSMM se conduce după propria sa Cartă constituţională, însoţită de un Cod, ambele reformate în 1997; întreţine relaţii diplomatice la nivel de ambasador cu 105 ţări, are statut de observator permanent pe lângă numeroase organizaţii internaţionale; emite paşapoarte şi timbre. Datorită caracterului său special - neutru, imparţial şi apolitic -, Ordinul poate acţiona în calitate de mediator în relaţiile internaţionale.

Conducerea este asigurată de un Mare Maestru, cu statut de şef de stat. În prezent, această demnitate este deţinută pe viaţă de Fra' Matthew Festing (ales la 11 martie 2008). Puterea legislativă este exercitată de Marele Maestru şi Consiliul Suveran în probleme care nu sunt de natură constituţională, şi de Capitolul general în probleme constituţionale. Puterea executivă este reprezentată de Consiliul Suveran, prezidat de Marele Maestru şi format din 10 Cavaleri aleşi de Capitolul general.

Puterea judecătorească este exercitată de Tribunalele de apel şi de primă instanţă ale Magisteriului, formate din judecători numiţi de Marele Maestru şi de Consiliul Suveran dintre membrii Ordinului care au competenţe în domeniul juridic.

Activităţile OSMM sunt gestionate de 6 Mari Priorate (Austria, Boemia, Anglia, Roma, Lombardia şi Veneţia, Napoli şi Sicilia), 6 sub-priorate şi 47 de Asociaţii naţionale, prezente pe toate continentele.

Activitatea principală a OSMM este de ordin umanitar şi caritabil. Între priorităţile sale se află în mod fundamental promovarea credinţei creştine şi a valorilor acesteia în slujba celor săraci și defavorizați.

OSMM se distinge prin eforturi constante în plan umanitar în diferite zone de criză de pe glob (zona Balcanilor, America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa, Asia). Un rol important, în această direcţie, îl are organizaţia Malteser International - Serviciul de ajutor internaţional al Ordinului Suveran de Malta pentru acordarea asistenţei medicale şi umanitare", se spune pe pagina electronica a ambasadei României.

 

Comenteaza