Un clujean e noul ambasador al României la Vatican

Un clujean e noul ambasador al României la Vatican
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire a profesorului clujean Liviu Zăpârţan în postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun.

În vârstă de 69 de ani, profesor universitar în cadrul Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană al Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) și membru al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB, Liviu Zăpârţan va fi la cea de a doua experienţă diplomatică la acest nivel, după ce el a mai reprezentat România, ca ambasador, în Luxemburg, în perioada 1995-2000.

Noul ambasador al României la Vatican primit vestea că preşedintele Iohannis a semnat decretul de numire în funcţie chiar de la reporterul ZIUA de CLUJ. „Sunteţi primul care mă anunţă că a fost semnat decretul. Eu sunt pe un câmp, undeva la ţară, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Abia aştept să ajung acasă şi să văd acest comunicat pe mediile comunicaţionale", a mărturisit Zăpârţan.

El se declară extrem de familiarizat cu mediul cultural şi academic italian. „Am fost foarte legat, în ultimii 15 ani, de Roma, de zona italiană, din punct de vedere academic. Sunt familiarizat cu atmosfera culturală italiană, sunt fondator al Institutului de Studi Culturale Româno-Italiene. Voi intra în contact cu mediul academic, Sfântul Scaun are nouă universităţi. Pe lângă îndatoririle pe care le voi primi din partea statului român, mă voi ocupa şi cu întărirea relaţiilor academice", a precizat Zăpârţan.

Deşi cea de a doua sa misiune diplomatică în slujba României se va desfăşura tot într-un stat de dimensiuni liliputane, noul ambasador nu judecă statele după dimensiunile lor geografice. „Nu există state mici şi state mari, există state mai puternice şi mai puţin puternice. Luxemburgul e unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene, există 17 instituţii europene acolo. Munca de ambasador acolo a fost fascinantă, în perioada în care România era pe drumul integrării europene şi euroatlantice", a explicat Zăpârţan.

Profesorul clujean admite că există şi o apropiere confesională între el şi Sfântul Părinte. „Fiind născut în urmă cu mai multă vreme în Ardeal, am fost botezat greco-catolic, dar eu acolo voi fi reprezentantul statului român, confesiunea personală e în subsidiar", a spus Zăpârţan.

 

Comenteaza