Un chintal de explozibil a fost detonat în Floreşti. Vezi explozia FOTO/VIDEO

Un chintal de explozibil a fost detonat în Floreşti. Vezi explozia FOTO/VIDEO
Circa 100 de kilograme de muniţie neexplodată, ce datează din timpul celui de-al doilea Război Mondial, au fost detonate astăzi de echipa pirotehnică din cadrul ISU Cluj, în poligonul de tragere din Floreşti-Deal.

Pompierii şi pirotehniştii clujeni au detonat astăzi o cantitate semnificativă de muniţie colectată de pe raza judeţului. Bombele de aruncător, proiectilele perforante și explozive, minele antitanc, grenadele ofensive/defensive şi focoasele au fost descoperite de clujeni în timpul activităţiilor agricole. "Coleţia" din această primăvară este cea mai slabă din ultimii zece ani şi asta deoarece, foarte multe astfel de muniţii au fost descoperite în timpul lucrărilor la Autostrada Transilvania sau la sistemul de canalizare Turda. 

"Toate muniţiile sunt periculoase, active. Noi încercăm să atenţionăm lumea să nu le atingă când le găsesşte, să nu le lovească, să nu le pună pe foc, ci să ne anunţe de urgenţă să le ridicăm. S-au mai întâmplat şi evenimente neplăcute. Clujul, se pare, a fost momentan ferit de necazuri. Cât despre procedura de distrugere a muniţiilor, acestea se aşează într-o groapă, sunt acoperite cu trotil după care, se face o distrugere controlată pe cale pirotehnică sau electrică", a declarat şeful grupei pirotehnice ISU Cluj, Dorin Pălăcean.

În cadrul acţiunii de astăzi a fost detonat şi un proiectil asemănător cu cel ce a explodat în urmă cu aproximativ două săptămâni la Iaşi. Atunci, doi tineri de 15 ani au fost grav răniţi.

În urma deflagraţiei, a rămas un crater de circa doi metri adâncime şi trei metri lărgime.

Clujenii care găsesc astfel de muniţii trebuie să anunţe imediat poliţia prin seviciul Apel Unic de Urgenţă 112, să evite atingerea, lovirea sau mișcarea lor şi să le ferească de sursele de căldură. De asemenea, este interzisă demontarea muniţiilor sau introducerea acestora în încăperi. Nu în ultimul rând este interzis să fie folosite pentru improvizarea diferitelor ustensile sau ornamente.

Foto: Ioana Tohat

 

 

 

Comenteaza