Un cercetător clujean, câștigătorul unui prestigios premiu al lumii știinţifice

Un cercetător clujean, câștigătorul unui prestigios premiu al lumii știinţifice
Un tânăr fizician român este câştigătorul unuia dintre cele mai prestigioase premii ale lumii știinţifice din Germania, în valoare de 1.65 milioane euro.

Fizicianul Ioan M. Pop a fost desemnat câştigătorul premiului ,,Sofja Kovalevskaja" 2015 al Fundației ,,Alexander von Humboldt".Acest grant, finanţat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării, se acordă unor cercetători de elită cu vârsta cuprinsă între 31 şi 33 ani, pentru finanţarea unor cercetări la frontiera cunoaşterii, cu potenţial inovator mare. Cercetătorul trebuie să-şi creeze un grup la una din universităţile sau institutele de cercetare din Germania.Premiul va fi acordat în data de 17 noiembrie 2015, la Berlin, pentru șase cercetători de top, selectați de către Ministrul Federal de Cercetare Johanna Wanka și președintele Fundației ,,Alexander von Humboldt", Helmut Schwarz.

Ioan M. Pop, care a lucrat înainte la Universitatea Yale, SUA, îşi va forma grupul de cercetare la Karlsruhe Institute of Technology, Germania şi va studia efecte cuantice în circuite supraconductoare, cu potenţiale aplicaţii în creşterea vitezelor de calcul ale calculatoarelor viitorului, memorii cuantice etc.

Ioan M. Pop s-a născut în 1983 în România și a studiat fizica între anii 2002 şi 2006 la Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2007, a obţinut diploma de master în știința materialelor și apoi a participat la un stagiu de doctorat la Institutul Neel, Centrul Național Francez de Cercetări Științifice și Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, Franța, unde i-a fost conferit titlul de Doctor în Fizică în 2011 cu lucrarea „Sauts quantiques de phase dans des réseaux de jonctions Josephson".

După terminarea doctoratului, acesta a lucrat ca cercetător post-doctorat la Universitatea Yale, Statele Unite ale Americii. Pentru activitatea sa ştiinţifică Ioan M. Pop a primit mai multe premii, printre care o bursa a Ministerului francez al Învățământului Superior și Cercetării iar în anul 2012 Premiul Fundaţiei de Nanoştiinţe din Franţa pentru teza de doctorat.

Comenteaza