UE ajută la repatrierea a 100.000 de cetăţeni comunitari blocaţi în străinătate

UE ajută la repatrierea a 100.000 de cetăţeni comunitari blocaţi în străinătate

Uniunea Europeană ajută la repatrierea a circa 100.000 de europeni blocaţi din străinătate din cauza consecinţelor pandemiei de coronavirus, a transmis joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

"În acest moment, peste 100.000 de bărbaţi, femei şi copii şi-au exprimat deja dorinţa de a reveni", a precizat şefa executivului european într-un mesaj video postat pe Twitter.

"Suntem aici pentru a-i ajuta să revină acasă. Lucrăm la asta cu guvernele naţionale. Diplomaţii europeni din întreaga lume vin în sprijin", a adăugat ea.

Germania a precizat că 13 zboruri sunt pe cale de a fi organizate pentru a repatria în total circa 3.000 de europeni din Egipt, Maroc, Filipine, Tunisia şi Argentina. "De asemenea, pregătim repatrierea unor europeni din Peru, Mongolia şi din mai multe ţări africane", a adăugat Ursula von der Leyen.

În ultimele două zile, UE a repatriat din Maroc austrieci şi alţi cetăţeni din blocul comunitar, precum şi elveţieni, bosniaci şi americani, a menţionat ea.

Comisia a co-finanţat aceste zboruri prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă. "De la începutul apariţiei coronavirusului, am repatriat peste 1.200 de cetăţeni ai UE, de exemplu din Japonia şi SUA", a precizat preşedinta CE.

Comenteaza