Turkish Airlines amână demararea zborurilor spre Istanbul de pe Aeroportul Cluj

Turkish Airlines amână demararea zborurilor spre Istanbul de pe Aeroportul Cluj
Ca urmare a actualei situaţii geopolitice din Turcia, operatorul aerian Turkish Airlines a decis să amâne, pentru moment, debutul zborurilor Cluj-Napoca-Istanbul, programat pentru marţi, 26 iulie.

Conform unui comunicat de presă remis, la începutul lunii iunie, de către Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, destinaţia Istanbul ar fi urmat să fie operată cu o frecvență de patru zboruri pe săptămână, în zilele de luni, marţi, joi şi sâmbătă.

Zborurile urmau să fie efectuate către și de la Aeroportul Internațional Istanbul Atatürk, clasat pe locul 11 la nivel mondial în categoria celor mai aglomerate aeroporturi, înregistrând în 2015 un trafic de 61,8 milioane pasageri. La nivel european, Aeroportul Atatürk se clasează pe poziția a treia în categoria aeroporturilor de peste 25 milioane de pasageri, conform statisticii ACI Europe.

Turkish Airlines este membru Star Alliance, prima și cea mai mare alianță de companii aeriene din lume, încă din 2008. Asigurând a patra rețea de rute din lume, Turkish Airlines operează zboruri către 235 de destinații internaționale din 113 țări, respectiv 49 de destinații interne.

Amintim că şi companiile ariene TAROM şi Pegasus s-au arătat interesate să opereze zboruri pe ruta Cluj-Napoca-Istanbul, începând cu 1 iunie, respectiv 2 iunie. Între timp, TAROM scos din sistem acest zbor, iar ruta în cauză este indisponibilă pe site-ul operatorului low-cost turc.

Lovitură de stat în Turcia

În 15 iulie a avut loc o tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul forțelor armate ale Turciei. Lovitura de stat a fost confirmată atât de prim-ministrul Binali Yıldırım, cât și de președintele Recep Erdogn care a chemat populația în stradă. Șeful Statului Major, Hulusi Akar, a fost luat ostatic, apoi a fost eliberat. Peste 290 de persoane au fost ucise la Ankara și Istanbul în timpul confruntărilor.

După lovitura de stat eşuată, preşedintele Turciei a început epurări masive în toate sferele sociale, mai ales în armată şi învăţământ, invocând legături cu organizaţia clericului Fethullah Gulen. Astfel, 15.000 de profesori din sistemul educaţional de stat au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, iar 1.500 de decani din toate universităţile din ţară au fost somaţi să demisioneze.

De asemenea, autoritatea audiovizuală turcă a suspendat licenţele de emise pentru 24 de posturi de televiziune şi radio, pentru aceeaşi acuzaţie. Câteva sute de angajaţi ai Guvernului au fost demişi, la fel ca şi 100 de membri ai serviciilor secrete. Marţi, au mai fost demişi câteva sute de salariaţi  ai Guvernului şi 100 de angajaţi ai serviciilor secrete.

Comenteaza