Tun de 4,5 milioane euro. Percheziții la o grupare care vindea fictiv bunuri pe site-uri din Europa

Tun de 4,5 milioane euro. Percheziții la o grupare care vindea fictiv bunuri pe site-uri din Europa
Procurorii DIICOT, polițiștii de la Crimă Organizată din 14 județe și ofițeri din Germania, au efectuat, marţi, 64 de percheziții domiciliare într-un dosar de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, perchezițiile au fost făcute în 9 județe și în municipiul București: 26 în județul Vâlcea, 15 în județul Cluj, 14 în municipiul București, 2 în județul Buzău, 2 în județul Bihor, 1 în județul Hunedoara, 1 în județul Dâmbovița, 1 în județul Botoșani, 1 în județul Neamț și 1 in județul Dolj.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii aprilie 2015 suspectul R.I.D a inițiat pe raza municipiului București un grup infracțional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste 1.000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franța, cu suma de peste 4,5 milioane euro", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Grupul infracțional era structurat pe paliere. Primul era format din coordonatorul rețelei și alți membrii care racolau persoane, cetățeni români și străini, dispuse să deschidă conturi bancare.

Al doilea palier era format din membri ai grupului infracțional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poștei electronice și de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare așa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziție de către liderul grupului.

Al treilea palier era format din membri denumiți "săgeți", care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România și străinătate pe care le puneau la dispoziția grupului, în schimbul unor sume de bani. Începând cu aprilie 2015 membrii grupului infracțional au deschis 230 conturi în străinătate și 120 în România. La sediul DIICOT Vâlcea vor fi aduse, în vederea audierii, 74 de persoane.

Comenteaza