Tudor Giurgiu: "Când se striga "solidaritate" am simţit că e pe bune, mă uitam în spatele meu şi vedeam o infinită adunare de oameni frumoşi"

Tudor Giurgiu:
Regizorul clujean s-a aflat printre cei 25.000 de oameni care au mărşăluit pe străzile Bucureştiului în urma tragediei din clubul Colectiv, protest unde s-a cerut pedepsirea vinovaţilor şi demisiile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu "Piedone".

Giurgiu a afişat pe pagina sa de Facebook trei întâmplări de aseară care i-au rămas în minte: 

M-am întors de pe străzi. Am 3 flashuri care m-au emoţionat şi m-au pus pe gânduri:

1. Pe Calea Victoriei, un bărbat pe la 35 de ani îi spunea altuia: "i-am adus şi pe copii, să vadă şi să înteleagă. Am vorbit cu nevastă-mea şi ne-am pus de acord că trebuie să-i învăţăm un singur lucru de mici: să fie demni, să nu se lase călcaţi în picioare. Să spuna "nu" atunci când e cazul." Exact la fel mi-a spus şi un prieten avocat după ce a văzut De ce eu? Ne gândim tot mai mult la cum îi formăm pe cei care vin după noi. Să nu mai accepte compromisul şi nesimţirea.

2. În masa compactă de oameni care pleca de la Primăria lui Piedone, am stat cu ochii pe o doamnă din faţa mea (mor de ciudă ca n-am fotografiat, îmi murise tel-ul). 50 de ani, îmbrăcată "ca venind de la birou", simplu, corect, gen salariat la stat sau firmă de contabilitate. Un pic de toc, o geantă clasică. Singură. Fără să se uite pe smartphone, fără să dea share-uri. Zâmbea când mai răcnea vreunul de pe lângă noi sau când se mai năştea câte o lozincă nouă. A plecat capul cam pe când au început fluieraturile de pe lângă gardul Patriarhiei. Am simţit-o ruşinată şi lăsată un pic de izbelişte. M-a urmărit gândul că e unul din cei mulţi care, indiferent că au copii sau nu, s-au hotărât să iasă în stradă dupa job pentru că nu se mai poate, pentru că s-a umplut paharul. Şi cred că va aduce sâmbătă cu ea alţi prieteni ţi vecini şi-o să le spună că doar noi toţi, împreună, putem scrie istoria.

3. Pe la Unirii, un grup de trei persoane, 45-50, toţi pentru prima dată la proteste. O doamnă exaltată le explica colegilor ce tare e scandarea cu "Cine nu sare, nu vrea schimbare" şi cum sărea toată lumea şi cine ce filma, etc etc. O ascultam magnetizat urmărindu-i bucuria relatării, era limpede că a ieţit în Piaţă din nou probabil după vreo 15-20 de ani, că habar n-avea de Uniţi Salvăm şi alte alea. Şi m-am gândit deodată că de fapt impostura, aroganţa şi nesimţirea "lor" au provocat un incredibil scurtcircuit social. Că enorm de mulţi oamenii s-au săturat. Şi nu doar hipsterii, rockerii, arhitectii sau studenţii. Când se striga "solidaritate" am simţit că e pe bune, mă uitam în spatele meu şi vedeam o infinită adunare de oameni frumoşi. ‪#‎numaiemult‬ ‪#‎colectiv‬ ‪#‎demisia‬

De altfel, regizorul clujean a fost vocal în mediul online la scurt timp după petrecerea tragediei din clubul Colectiv şi a dezvăluit câteva momente care se puteau încheia fatidic pe parcursul celor 14 ani de TIFF - petreceri în cluburile din beciurile Clujului sau în incinta bătrânului şi dărăpănatului Continental.

Protestele de stradă au plecat de la tragedia produsă vineri, 30 noiembrie 2015, în clubul bucureştean Colectiv. Un incendiu a izbucnit în timpul unui concert şi a dus la moartea a 32 de persoane şi rănirea altor 130. 

Comenteaza