Trump bagă bani în modernizare bazei aeriene din Cluj

Trump bagă bani în modernizare bazei aeriene din Cluj
SUA va investi peste 200 de milioane de dolari pentru modernizarea unor baze aeriene din Europa, pe listă aflându-se şi cea de la Câmpia Turzii (judeţul Cluj), în încercarea de a descuraja agresiunea rusă.

Potrivit Actului de autorizare a apărării naţionale pentru anul fiscal 2018, semnat pe data de 12 decembrie de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, secretarul Forţelor Aeriene americane a primit autorizaţia necesară în vederea achiziţionării de teren şi pentru construirea de instalaţii în afara SUA, în Estonia, Letonia, Slovacia, România, Ungaria, Luxemburg, Islanda şi Norvegia, scrie „Air Force Times".

La baza aeriană din Câmpia Turzii ar urma să fie făcute investiţii de 2,95 de milioane de dolari, fondurile fiind alocate în cadrul European Deterrence Initiative (EDI), iniţiativa europeană de descurajare, care a fost demarată la numai câteva luni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi izbucnirea violenţelor în estul Ucrainei, aminteşte sursa citată.

 

Q3_W66_OIGSBBAVHQPZUNOUU6_ZM4_1

În vara lui 2017, peste 1.000 de militari români şi americani au participat la un exercițiu de asalt al unei baze militare, derulat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în cadrul programului Swift Response 17-1. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, scenariul prevăzut pentru acest exercițiu avea ca obiective înconjurarea, ocuparea, securizarea și operaționalizarea, de către trupele aliate române și americane, a unei baze aeriene. Exercițiul a demarat la 04:00 și a durat patru ore. În cursul nopții a mai avut loc un exercițiu de parașutare a 500 de militari americani.

SR17-1 este un exercițiu multinațional întrunit anual, condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa, în scopul dezvoltării interoperabilității forțelor aeropurtate aliate. SR17-1 s-a desfășurat în perioada 18-23 iulie în mai multe localități din Bezmer și Novo Selo Training Area în Bulgaria, Baza Aeriană Papa din Ungaria, Cincu și Câmpia Turzii în România.

Comenteaza