Foto „Tribune” pline la premiera clujeană a filmului „Hai, România!”. Trei membri ai Generației de Aur, prezenți în sala de cinema

Filmul documentar "Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur", realizat cu sprijinul Băncii Transilvania, a avut premiera vineri seara, la Cinema City din Iulius Mall Cluj, în fața unei săli pline. Nu au lipsit de la eveniment Ioan Ovidiu Sabău, Gabi Balint, Bogdan Stelea sau fotbaliștii de la "U" Cluj.

Filmul-documentar „Hai, România!”, în regia lui Claudiu Mitcu, prezintă povestea Generației de Aur a României la fotbal. De la clipe de agonie la extaz și invers, acest film ne arată ce au trăit jucătorii, antrenorii și jurnaliștii în cele mai importante clipe ale acelor ani.

La Cluj, filmul a avut premiera vineri seara, la Cinema City din Iulius Mall. Sala a fost plină, iar la eveniment au fost prezenți și trei dintre cei mai emblematici membri ai Generației de Aur: Ioan Ovidiu Sabău, Gabi Balint și Bogdan Stelea.

Generația de Aur. Film Hai, România!

Ioan Ovidiu Sabău nu a venit singur la premiera filmului documentar, ci însoțit de fotbaliștii FC Universitatea Cluj pe care îi antrenează. Aceștia au împărțit flori doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia zileI de 1 Martie.

Generația de Aur. Film Hai, România!

Generația de Aur. Film Hai, România!

Sabău: „În timp, lucrurile se uită”

Ioan Ovidiu Sabău a spus, la finalul proiecției, că, în timp, lucrurile se uită, iar acest documentar trezește acele trăiri din urmă cu 25-30 de ani.

„Filmul a trezit în mine toate acele frumoase momente și amintiri. M-a impresionat mesajul transmis de acest film. Este vorba de acea emoție pe care trebuie să o ai, plăcerea de a juca fotbal. Această meserie îți oferă atât de multe lucruri și în afară de câștigul financiar. E și faptul că ești apreciat, respectat, rămâi în istorie. Se vorbește despre tine, despre cum ai fost. Acesta trebuie să fie mesajul: să pui multă pasiune”, a spus Ioan Ovidiu Sabău, membru al Generației de Aur și actual antrenor la „U” Cluj.

Generația de Aur. Film Hai, România!

Stelea: „Documentarul e inedit. Lumea a reacționat foarte bine”

Portarul Generației de Aur, Bogdan Stelea, a spus că s-a bucurat să-l revadă pe Neluțu Sabău și că ține legătura cu tehnicianul la telefon, căruia îi urează succes în campionat. Stelea crede că fotbaliștii de la "U" Cluj, prezenți la premieră, au ce să învețe din film.

„Documentarul e inedit. E bine de văzut pentru că oamenii își pot da seama de trăirile noastre înainte și după meci. (...) Am vorbit și cu Mitrea, și Chipciu. Mi-au spus că sunt impresionați că au revăzut meciurile, că și-au dat seama de anumite lucruri din ce au auzit de la noi. În sală, lumea a reacționat foarte bine. Nu mă așteptam să vină atât de mulți. Sunt pregătit și de meciul «retragerii» Generației de Aur din 25 mai. E bine că se întâmplă. Tot ce s-a întâmplat cu noi atunci s-a datorat unei organizări foarte bune. M-a impresionat că pentru acest documentar, fiecare dintre noi s-a deschis și am spus lucruri în fața camerelor pe care nu le-am fi vorbit cu mulți apropiați”, a spus portarul Generației de Aur, Bogdan Stelea.

Balint: „La Națională eram ca o familie. Am rămas în istorie”

Gavril "Pele" Balint a afirmat, după vizionarea filmului la Cluj, că are în continuare emoții când vede imagini din acea perioadă.

Generația de Aur. Film Hai, România!

„Emoțiile clar le simți și acum. Foarte mari. Îți aduci aminte cu plăcere de niște momente incredibile, de fericire și tristețe, așa cum e întotdeauna fotbalul. Noi, cei numiți «Generația de Aur», am adus mult succes fotbalului românesc și am rămas în istorie. La club era altceva, însă la echipa națională eram ca o familie. De acolo pleacă tot”, a declarat Gabi Balint după proiecția filmului la Cluj-Napoca.

Generația de Aur. Film Hai, România!

Balint a mai afirmat că își dorește să îi vadă pe ambii membri ai Generației de Aur care antrenează acum în Liga 1, Ioan Ovidiu Sabău cu „U” și Gheorghe Hagi cu Farul, în Play-Off.

"Hai, România", povestea celei mai de succes generații din fotbalul românesc 

Filmul "Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur" a fost lansat în cinematografele din toată ţara vineri, 1 martie, şi spune povestea complexă a celei mai vii şi intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care echipa naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei Cupe Mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două Campionate Europene de fotbal (1996 şi 2000). Dar şi pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor '80, care anunţau marea performanţă ce urma să vină un deceniu mai târziu. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanţele uluitoare ale unei generaţii care a pus atât fotbalul, cât şi România pe harta lumii.

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun şi produs de Călin Creţu, Simion Apreutese şi Loredana Apreutese (Headline Management Agency), acesta este primul film al acelor vremuri, al "nopţilor albe" de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran şi va putea fi văzut de microbiştii de toate vârstele, în toată ţara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal SUA 1994.

Producţia cinematografică îi aduce, atât prin imagini de arhivă, cât şi prin interviuri realizate special pentru acest film documentar, pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuţ Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuş, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii echipei naţionale, Florin Prunea şi Bogdan Stelea.

Pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, în diferite locuri din România, cât şi în străinătate, mai precis în Italia, Coreea de Sud şi Spania, unde echipa de producţie a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi Gheorghe Popescu. Ei vorbesc despre raportarea la victorii şi durerea eşecului, dar şi ce a însemnat pentru toţi profesionalismul şi dedicarea, despre cum au trăit primele ieşiri din ţară, şocul întâlnirii cu Occidentul în ţări diferite, banii câştigaţi, relaţia lor cu faima şi unde se aflau în momentul Revoluţiei. Mai mult decât atât, filmul relevă şi cealaltă perspectivă, despre cum erau primiţi şi priviţi în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România şi felul în care această generaţie şi succesele lor au născut respect şi curiozitate pentru România şi au conferit o imagine şi o poziţie românilor, în afara ţării.

Din povestea "Generaţiei de Aur" nu lipsesc nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa), precum şi la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Mondialul din America din 1994, Emeric Ienei, care a lucrat la echipa naţională la Cupa Mondială din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia şi Olanda 2000 şi a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră a oferit şi medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franţa) şi la Campionatele Europene din 1996 (în Anglia) şi din 2000 (în Belgia şi Olanda), Pompiliu Popescu, precum şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, şi impresarul Ioan Becali.

Pregătirile, documentarea, filmările şi montajul materialelor pentru filmul "Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur" s-au desfăşurat pe perioada unui întreg an, 2023, iar munca de producţie a inclusiv şi vizionarea a peste 150 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA şi TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni şi ştiri din perioada respectivă. La acestea s-a adăugat şi o primă selecţie de 2.000 de poze şi câteva sute de articole de referinţă de la acea vreme.

Comenteaza