Trenuri private pentru clujeni VIDEO

Trenuri private pentru clujeni VIDEO
Din 15 septembrie, Cluj-Napoca este “legat” de Bistriţa şi Oradea cu trenuri private, garnituri moderne care circulă cu viteză de accelerat şi confort sporit, însă la preţ de tren personal.

Noile trenuri se remarcă în gara clujeană pentru că sunt roşii, inscripţionate cu transferoviar.ro şi pleacă spre cele două destinaţii, Bistriţa şi Oradea, de două ori pe zi. Garniturile au aceeaşi viteză ca şi acceleratul, de aproximativ 100-120 de kilometri pe oră, însă călătorii scot din buzunar aceeaşi sumă de bani pe care ar da-o pentru o călătorie pe aceeaşi distanţă cu personalul. Compania care operează aceste transporturi, Transferoviar Grup, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri clujean Călin Mitică, oferă gratuităţi şi reduceri pentru elevi, studenţi şi persoanele defavorizate, la fel ca şi la CFR Călători.
O cursă între Cluj-Napoca şi Oradea cu garniturile Transferoviar costă doar 14,60 lei, iar pentru cele care merg şi vin de la Bistriţa se achită 12,40 lei.

“Nu avem casierii la gară, la noi se plăteşte direct în tren. Am început din 15 septembrie. Cred că acum, când încep facultăţile, vom avea mulţi călători”, ne-a declarat Dărăban Imre (foto jos), şef de tren pe ruta Cluj-Napoca - Oradea. El are şi o nemulţumire: afişele amplasate în gară, care promovează noile rute Transferoviar, sunt smulse sistematic.

“Trenurile noastre au uşi automate şi câte două toalete la fiecare 81 de metri. Sunt construite în Germania. Oamenii vin, se miră, sunt mulţumiţi de confort, chiar şi iluminatul în interior este diferit de cel cu care erau obişnuiţi în vechile trenuri româneşti. S-a întâmplat să urce din curiozitate oameni care îşi luaseră deja bilete la personal, apoi s-au răzgîndit, au mers la casierie în gară ca să îşi ia banii pe bilet înapoi şi au călătorit cu noi”, a mai spus şeful de tren. Acesta a lucrat la CFR Călători din 1968, apoi s-a pensionat şi primeşte lunar doar 1.220 de lei din partea statului, astfel că acum lucrează pentru Transferoviar. În noile garnituri, şeful de tren Dărăban Imre are şi misiunea să îi instruiască pe angajaţii care au mai puţină experienţă.

Automotoarele sunt de tip VT624 şi au fost puse în circulaţie de către Transferoviar Grup după ce au fost modernizate la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. “Ne-am propus să oferim aceleaşi facilităţi ca şi CFR Călători. Diferenţa este viteza de tren accelerat, confortul şi preţul care este, practic, la jumătate”, a declarat Ştefan Adrian, director Transferoviar . “Sperăm să atragem publicul călător prin condiţiile pe care le au la dispoziţie, ore potrivite şi legături cu trenurile care au destinaţii lungi. De pildă, pe ruta Bistriţa-Timişoara sau Bistriţa-Oradea sunt legături directe doar cu mijloace de transport auto, aşa că ne putem gândi să introducem trenuri. În funcţie de investiţii, vrem să acoperim regiunea Clujului, după care ne vom gândi, poate, la extinderi”, a adăugat directorul.

Gratuităţi şi reduceri

La fel ca la CFR Călători, la călătoriile cu noile trenuri se oferă gratuităţi şi reduceri pentru copii de până la 10 ani, elevi, studenţi, pensionari, deţinuţi politici, revoluţionari, persecutaţi etnic, posesori ai certificatelor de moţ sau persoane cu dizabilităţi. Din gara Cluj, trenurile private pleacă la Bistriţa la 7:15 şi 16:20 şi ajung la 09:42, respectiv 19:00. Plecările din Bistriţa spre Cluj-Napoca au loc, conform site-ului companiei, la orele 10:00 şi 20:34 şi trenurile sosesc în gara clujeană la 12:19, respectiv 22:59. Orele de plecare de la Cluj spre Oradea sunt 07:32 şi 13:31, cu sosire la ora 10:42, respectiv 16:43. De la Oradea trenurile au plecare la 12:52 şi 17:32, cu sosire în Cluj-Napoca la 15:52, respectiv
20:43.

Trenul are o sirenă foarte ascuțită. Vezi imaginile postate pe YouTube de un clujean. 
Comenteaza