Tratamentul viitorului pentru afecţiuni respiratorii. Clujul este pionier. "Face minuni"

Tratamentul viitorului pentru afecţiuni respiratorii. Clujul este pionier.
Nu v-aţi fi gândit niciodată la acest tratament. Acum nu doar că există, dar dă şi rezultate excelente.

Apicultorii clujeni pregătesc un tratament despre care puţină lume a aflat şi care, spun ei, este foarte eficient în afecţiunile respiratorii, dar şi ca remediu pentru alte boli. Este vorba despre aerosoli cu aer din stupii de albine. Terapia are succes în străinătate, ba chiar şi în apropiere de Cluj, unde este utilizată deocamdată doar experimental. În Caracal mai există un medic care a început să trateze pacienţi în acest mod.

Aer de stup şi aer propolizat

Alina Varadi este apinutriționist şi un pionier al acestui tip de tratament. Ea a amenajat încă de acum şapte ani o căsuţă unde se fac aerosoli cu aer de stup. Alina a testat efectele terapiei pe sine şi pe o serie de pacienţi. Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare.

"Aerul de stup se poate obține prin amplasarea unui aparat pe capacul stupului, care determină extragerea din stup a aerului (care conține substanțe volatile provenite de la miere, propolis, lăptișor de matcă, ceară, polen, păstură, matcă etc). (...) Terapia se aplică cu succes în afecțiuni respiratorii acute și cronice (astm bronșic, bronșite cronice, tumori pulmonare, tuse de fumător), alergii, intoleranţe, astenii cronice, migrene, dureri de cap, sinuzită, iritații, mâncărime, stres, convalescente după diverse suferințe și alte situații în care este benefică îmbunătățirea respirației și a imunității", a arătat Alina Varadi, într-o postare pe Facebook.

Rezultat-minune pentru un pacient cu astm

Apinutriționista a testat tratamentul şi pe un apropiat al ei. "Suferea de astm, după o dramă de familie. În mod normal, tratamentele convenţionale nu tratează complet astmul, ci doar ameliorează crizele. După ce s-a tratat cu aer din stup, pacientul nu a mai avut crize", a spus Alina Varadi.

Dificultatea terapiei cu aerosoli constă în sezonalitatea ei. Funcţionează doar când zboară albinele, adică nu şi în sezonul rece, şi pot fi utilizaţi doar stupi dezvoltaţi, în care se găseşte şi miere, şi propolis, şi lăptişor de matcă, şi păstură. Alina Varadi spune că există o terapie alternativă aproape la fel de eficientă. Este vorba despre aer propolizat. Acesta poate fi utilizat şi pe timp de iarnă.

"Aerul propolizat se poate obtine cu ajutorul unui aparat numit propolizator de aer, care prin încălzire ușoară distribuie în aer microparticule de propolis și tămâie, care apoi inhalate ajută la susținerea funcționării corecte a aparatului respirator, a imunității și, per ansamblu, a întregului organism", a subliniat apiterapeuta. Aceasta a adăugat că a experimentat în trei grădiniţe private asemenea aparate şi că rezultatul a fost acela că rata de absenţe a copiilor a scăzut cu 30%.

Tratamente la USAMV, pe bani europeni

Un apicultor clujean intenţionează să transforme experimentul Alinei Varadi într-un mic business. Mihai Grama, vicepreşedintele executiv al Sindicatului Apicultorilor din România, se gândeşte să deschidă o sală de tratament în Cluj-Napoca. Împreună cu alţi colegi, Grama va realiza un proiect european în care susţine că parteneră este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

"Vom avea o cabană de 3 metri pe 2 la USAMV, unde se vor putea face inhalaţii cu aer de stup. E nevoie doar de doi sau trei stupi. Albinele vor putea zbura în afară, iar în interior vor putea intra, pe rând, pacienţii. Este o chestiune de viitor şi la modă. Deşi face minuni, românii nu au ştiut până acum de acest tratament", a afirmat Mihai Grama.

Deocamdată nu se poate vorbi despre un preţ al acestui tratament. Alina Varadi spune că o oră de terapie ar putea să coste circa 100 de lei, în care este inclusă şi masca de 45 de lei. Pentru ca terapia să dea rezultate, ar fi nevoie de mai multe şedinţe, însă specialiştii atrag atenţia că doza de aer de stup inhalată de un pacient trebuie să fie recomandată și suoravegheată de un medic api-terapeut.


DECLARAŢIE
"Aerul de stupi face minuni la stările de oboseală. După 15 minute de inhalaţii, îţi revii, indiferent cât de obosit eşti. Am tradus o carte scrisă în Ucraina, în care se spune că energia albinelor este compatibilă cu energia umană şi că albinele preiau energia negativă de la om. Cei care inhalează aer de stup devin mai calmi, mai echilibraţi"
Alina Varadi, apinutriționist

 

Comenteaza