Tramvaiul de două milioane de euro care circulă de azi în Cluj a fost "sfinţit" ca mănăşturenii să ajungă cu bine acasă FOTO / VIDEO

Tramvaiul de două milioane de euro care circulă de azi în Cluj a fost
Tramvaiul produs de compania poloneză Pesa pentru Primăria Cluj-Napoca, ce a costat aproape două milioane de euro şi circulă de astăzi pe noua linie de tramvai, a fost sfinţit de un preot înainte de a începe prima cursă. Preotul i-a aghezmuit şi pe liderii PDL Cluj care au venit la eveniment.

"S-a făcut o treabă minunată şi materialele neînsufleţite au prins viaţă", a spus preotul când a "sfinţit" noua garnitură de tramvai. Acesta i-a aghezmuit şi pe primarul interimar Radu Moisin, dar şi pe liderii PDL prezenţi la eveniment - preşedintele PDL Cluj Daniel Buda, parlamentarii Adrian Gurzău şi Petru Călian, dar şi candidatul PDL la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc.

"Azi s-a sfinţit noul tramvai, şi linia de tramvai, în sine. A fost un gest creştinesc şi normal până la urmă într-o ţară creştină", a motivat primarul Radu Moisin. Preotul care a oficiat slujba vine de la parohia din Mănăştur, în construcţie de 20 de ani şi unde Consiliul Local a alocat recent o sumă de un milion de lei pentru continuarea lucrărilor.

Deşi la Cluj vor mai ajunge în acest an alte patru tramvaie, Moisin spune că aceste garnituri nu vor fi sfinţite. "Următoarele vor fi identice, iar linia a fost deja dată în folosinţă", a spus el.

În Cluj-Napoca va mai ajunge, vineri, o a doua garnitură de tramvai, iar alte trei ar urma să fie livrate până la sfârşitul anului. Totodată, spune Moisin, încă şapte tramvaie vor fi aduse la Cluj anul viitor.

Tramvaiul are 44 de locuri pe scaune şi 298 de locuri în picioare, şi va consuma mai puţin de jumătate din consumul garniturilor vechi - 0.47 kilowatti/oră/tonă/kilometru, arată Primăria. Garnitura e echipată cu routere WiFi, astfel că pasagerii vor putea naviga pe Internet pe durata călătoriei.

Până la finalul anului ar urma să ajungă şi alte cinci garnituri de tramvai, iar prima dintre acestea ar urma să ajungă în oraş în iunie. Pentru a înlocui total garniturile de pe tronsonul Mănăştur - Gară sunt necesare 12 garnituri de tramvai noi. În acest interval se va circula şi cu garniturile existente, care au fost recondiţionate şi reparate.

Fiecare garnitură costă aproape opt milioane de lei.

Comenteaza