Tragedie la Liceul Bathory: Copil de zece ani mort în curtea şcolii

Tragedie la Liceul Bathory: Copil de zece ani mort în curtea şcolii
Un elev în vârstă de zece ani de la Liceul Teoretic "Bathory Istvan" şi-a pierdut viaţa, luni, după ce i s-a făcut rău în timpul unei pauze.

Tragedie la Liceul Teoretic "Bathory Istvan"! Un elev de clasa a IV-a a murit, ieri, după ce a leşinat în curtea şcolii. Conducerea unităţii de învăţământ susţine că micuţul a mai avut probleme de sănătate în toamna anului trecut, când a leşinat la şcoală. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii susţin că băiatul a decedat în urma unui stop cardio-respirator ţi că acesta nu se afla în evidenţe că ar fi suferit de boli cronice.

Incidentul a avut loc în jurul orei 14.00, când micuţul Daniel Berbec se afla în recreaţie. „Copilul atunci ieşea în pauză. Am înţeles că i s-a făcut rău. Nu a căzut pe gheaţă pentru că nu este aşa ceva în curte. Era un alt copil care a văzut tot şi a zis că efectiv a căzut din picioare. Nu s-a apărat, era cu mâinile în buzunar. Părinţii au fost anunţaţi, iar mama copilului a ajuns la şcoală când încă era SMURD-ul aici. Noi nu ştim ca micuţul să sufere de vreo boală sau să fi fost răcit. Părinţii nu ne-au semnalat în prealabil un astfel de lucru", a declarat directoarea liceului „Bathory Istvan", Agnes Timar. Primul care a intervenit a fost medicul şcolii. „La acel moment, a intervenit medicul şcolii care l-a resuscitat şi părea că îşi revine. Apoi, au ajuns cei de la SMURD care l-au transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe şi următorul lucru pe care l-am aflat este că a decedat", a povestit, îndurerată, directoarea şcolii. „Daniel era în clasa patra. Am aflat că în toamnă a mai leşinat o dată, dar părinţii nu ne-au sesizat să ne spună dacă suferă de vreo boală. Era un copil liniştit, nu era un copil problemă", a adăugat Timar.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a trimis la şcoală o echipă de control pentru a verifica circumstanţele în care Daniel Berbec a decedat. „Aştept un raport scris de la conducerea şcolii. Noi am trimis o echipă de control acolo. Din primele informaţii, am aflat că elevul era singur şi pur sa şi simplu s-a prăbuşit. În niciun caz nu a fost lovit sau împins de altcineva. Am aflat că a mai leşinat şi în toamnă. Nu m-am mai confruntat cu asemenea situaţie", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. "Medicul şcolii a spus că ar fi fost vorba de un atac cerebral deoarece copilul nu s-a protejat în momentul în care a căzut. Oricum, din câte am înţeles este o chestiune medicală", a precizat inspectorul general.


Medicii de la Serviciul Mobil pentru Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), dar şi cei de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii (SCUC) au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe Daniel Berbec. "Astăzi (ieri-n.red), în jurul orelor 14:45, la UPU din SCUC a fost adus un băiat în vârstă de 10 ani la care SMURD-ul încă făcea manevre de resuscitare. Din informaţiile noastre, la ora 14:06, un echipaj SMURD a fost prezent la un liceu din Cluj-Napoca unde deja medicul şcolar efectua manevre de resuscitare. Pe parcusul transportului, după iniţiala resuscitare de la locul unde a fost găsit, din consultări telefonice cu cei de la UPU pediatrie s-a efectuat inclusiv pressing-ul extern deoarece copilul nu prezenta activitate cardiacă", a explicat Călin Lazăr, directorul medical al SCUC.

Acesta a adăugat că micuţul era ventilat în momentul în care a ajuns la spital. „La ora sosirii la UPU era intubat, ventilat, dar fără respiraţie spontană, iar cardiac pressingul extern la 150 de miliamperi nu a dat niciun rezultat. După 15 minute de resuscitare în ambulanţă, chiar aici în uşa UPU, el a fost transferat în unitate şi i s-a făcut un pressing extern cu 200 de miliamperi la care s-a observat activitate electrică minimală, dar fară activitate mecanică. Asta înseamnă că totuşi corpul răspundea electric, dar nu la activitate mecanică, dar nu putea să susţină unda de flux (sanguin -n.red)", a explicat Lazăr.

Daniel Berbec a fost supus mai multor investigaţii medicale, inclusiv unei ecografii a toracelui, a peritoneului şi a inimii. „În ciuda tratamentului cu bicarbonat, cu adrenalină în doze repretate şi a continuării presingului extern, după 45 de minute de resuscitare s-a declarat decesul", a adăugat medicul. Conform acestuia, copilul avea julituri la nivelul nasului şi a feţei ca urmare a impactului cu solul din momentul leşinului."Cauza decesului este stop cardiorespirator, iar restul datelor le va da medicina legală în momentul în care se va face necropsia. Copilul nu era în evidenţele noastre cu boli cronice. Nu cunosc istoricul medical al copilului. În ultimii trei-patru ani nu am avut cazuri de copii cu stop cardio-respirator", a precizat directorul medical al Spitalului de Copii. 

Cristina PÎRVU

Anca MUREŞAN

Comenteaza