Video Foto Tragedie în lumea alpinismului: O româncă a murit pe vârful Aconcagua, la aproape 7.000 de metri altitudine

Tragedie în lumea alpinismului: O româncă a murit pe vârful Aconcagua, la aproape 7.000 de metri altitudine

Mihaela Gabi Ianoși, o alpinistă româncă, și-a pierdut viața după ce a ajuns pe vârful Aconcagua din Argentina. 

Mihaela Gabi Ianoși avea 56 de ani și a murit pe vârful Aconcagua, aflat la 6960 de metri altitudine. Alpinista româncă a fost identificată de poliția argentiniană, scrie site-ul televiziunii argentiniene Todos Noticias.

Potrivit raportului oficial al poliției, românca și-a pierdut cunoștința în jurul orei 15:00 și a leșinat în fața mai multor persoane care se aflau la fața locului. Un medic care s-a aflat printre turiști și urcase cu altă expediție a observat că românca are pulsul slab, i-a dat adrenalină și a încercat să o resusciteze, dar alpinista nu a reacționat și a murit pe loc.

La momentul tragediei, Mihaela Gabi Ianoși era însoțită de un grup de turiști europeni, printre care și români, alături de care ajunsese pe vârf cu câteva minute înainte. Cazul este anchetat de Procuratura Uspallata.

Mihaela Gabi Ianoși a postat pe Facebook, pe 16 ianuarie, fotografii și un video cu momentul plecării de la hotelul din Mendoza spre prima tabără de campare în drumul spre Aconcagua. 

Tragedie în lumea alpinismului: O româncă a murit pe vârful Aconcagua, la aproape 7.000 de metri altitudine

"Bună dimineața, din Mendoza, Argentina!Aici, este ora 10 și 30 minute, peste câteva minute părăsim hotelul și pornim într-o călătorie de 4 ore, către prima campare! Doamne ajută!!! Acum, va începe greul și lupta mentală!!!", a scris românca.

Aconcagua este cel mai înalt munte din emisfera vestică și este situat în nord-vestul provinciei argentiniene Mendoza. 

Până acum, în actualul sezon au fost deja înregistrate trei decese: Rául Alexander Tartera, un american de 30 de ani care, după ce a ajuns pe vârf, s-a decompensat în timp ce cobora de pe munte, la peste 6.000 de metri înălțime. Pe 3 ianuarie, cadavrul unui alpinist rus a fost găsit în Plaza de Mulas, o tabără situată la peste 4.200 de metri deasupra nivelului mării.

Comenteaza