Tradiții clujene: cum erau pregătite hainele noi de Paște

Tradiții clujene: cum erau pregătite hainele noi de Paște
| Foto: Facebook.com/cjcluj

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”. Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă.

Ea torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.

Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii.

De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar.

Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori, conform volumului „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, semnat de cercetător Maria Bocșe și editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea CJ Cluj.

Comenteaza