Toţi oamenii rectorului Ioan Aurel Pop
- Scris de Cristina Pirvu
- 19 Mar 2012, 22:07
- Eveniment
- Ascultă știrea

Noii prorectori ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj propuşi de rectorul Ioan Aurel Pop au au obţinut fiecare mai bine de două treimi din voturile membrilor Senatului instituţiei de învăţământ.
Astfel, profesorii Ioan Bolovan, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Sorin Filipescu, de la Facultatea de Biologie şi Geologie, Rudolf Graf, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Anna Soos, de la Facultatea de Matematică-Informatică, Ladislau Nagy, de la Facultatea de Fizică, Dan Lazăr, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrive şi ale Comunicării (FSPAC), Mihaela Luţaş, de la FSEGA, Marcel Ciprian Pop, de la FSEGA, Călin Rus, de la FSPAC, şi Paul Vasilescu, de la Facultatea de Drept, au fost numiţi prorectori ai UBB Cluj.
Academicianul Ioan Aurel Pop a avut în vedere la momentul numirii prorectorilor experienţa acestora în domeniile în care vor lucra. "Întâi am avut în vedere expertiza lor în diferite domenii pentru că sunt nişte aspecte resorturi importante ale rectoratului care trebuiesc conduse de persoane avizate şi am ales în funcţie de pregătire. Un alt criteriu a fost reprezentarea pe cât posibil a tuturor facultăţilor sau grupurilor de facultăţi pe profiluri - ştiinţele exacte, ştiinţele umaniste, ştiinţele teologice şi avem un preşedinte al Senatului care este teolog", a declarat Pop. Acesta a ales în echipa de conducere prorectorii şi pe baza unor criterii de vârstă şi de reprezentare a sexelor. "Avem şi femei în cadrul echipei şi sper să mai avem când se va da şi concursul pentru şcoala doctorală. Directorul şcolii doctorale are statut de prorector. Am vrut să fie o echipă relativ tânără pentru că universitatea noastră este tânără, media de vârstă a Senatului este de 45 de ani şi avem prorectori între 45 şi 50 de ani, respectând şi criteriul funcţiilor didactice superioare, chiar dacă acum sunt permişi şi asistenţi şi lectori", a precizat Pop.
Prorectorul cu finanţarea al UBB este Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. "Funcţia de prorector cu finanţarea este poate una dintre cele mai importante funcţii. Pe de o parte, vizează atragerea de surse de finanţare atât de la nivelul ministerului, cât şi surse extrabugetare - învăţământul cu taxă şi alte surse de finanţare. Împreună cu colegii mei va trebui să găsim cele mai bune variante pentru a creşte, pentru a aduce cât mai multe resurse în cadrul universităţii. Domnul rector mi-a spus că unele dintre cele mai importante criterii în ceea ce priveşte alegerea mea au fost experienţa şi competenţa mea în domeniul finanţelor publice", a declarat Dan Lazăr.
Anna Soos este prorectorul responsabil cu comunitatea maghiară şi cu curriculum. "Voi răspunde de domeniul curricular. Prorectorul responsabil cu curricula are o misiune foarte importantă deoarece se ocupă de toate planurile de învăţământ, de acreditări şi de admitere. Voi avea de lucru, dar am experienţa de la Facultatea de Matematică-Informatică şi puterea de muncă necesară pentru această funcţie", a spus Soos. Mihaela Luţaş este prorectorul care se ocupă de relaţia cu mediul de afaceri şi fundraising. "E foarte importantă relaţia cu mediul de afaceri pentru că universităţile trebuie să înceteze să se bazeze strict pe finanţările care vin de la bugetul de stat. Practica din ultimii ani ne-a demonstrat acest lucru, la fel cum nici taxele pe care le plătesc studenţii nu vor fi în viitorul apropiat o sursă suficient de viabilă şi atunci e foarte important ca din perspectivă financiară să ne apropiem de mediul de afaceri. E important să vedem ce doreşte mediul de afaceri de la noi, care sunt aşteptările şi ce putem oferi pe piaţa Clujului din perspectiva universităţii noastre. Sunt convinsă că sunt canale foarte multe pe care vom reuşi să aducem mediul de afaceri în universitate", a precizat Luţaş.
La rândul său, profesorul Ioan Bolovan se va ocupa de relaţia cu studenţii. "Misiunea mea va fi de prorectorat cu strategia-dezvoltarea şi, în acelaşi timp, relaţia cu studenţii şi cu absolvenţii. Relaţia cu studenţii este foarte importantă, şi în comunitatea noastră academică ei reprezintă marea masă - sunt 40.000 de studenţi, iar noi suntem 4.000 de cadre didactice şi personal administrativ. Mă voi strădui să realizez o comunicare directă cu toată masa studenţilor pentru că până acum această comunicare a fost redusă doar la reprezentanţii aleşi ai studenţilor. Toţi studenţii trebuie să aibă cale directă de acces la rector şi la prorector pentru a vedea cele mai bune modalităţi de rezolvare la problemele lor", a explicat Bolovan.
Printre atribuţiile prorectorului Marcel Pop se numără competitivitatea instituţională, formarea continuă, relaţia cu autorităţile locale şi învăţământul la distanţă. "Sunt aspecte destul de sensibile în contextul economic actual. Ne aflăm într-un mediu concurenţial deosebit de intens, care a depăşit graniţele ţării în sfera universitară. Evident, noi trebuie să facem tot posibilul încât universitatea să fie ancorată în mediul economic, încât să încercăm să oferim accesul la educaţie oricărei persoane interesate să studieze la UBB", a spus Pop.
Sorin Filipescu este responsabilul cu cercetarea ştiinţifică şi publicaţiile UBB. "E un prorectorat cu o responsabilitate mare pentru că universitatea noastră este clasificată în topul universităţilor de cercetare avansată şi asta creează responsabilităţi. Situaţia cercetării din prezent trebuie îmbunătăţită, trebuie să creştem calitatea producţiei şi a prestaţiei ştiinţifice pentru fiecare cadru didactic şi asta se poate realiza prin nişte măsuri stimulatorii. Vom încerca să găsim aceste măsuri şi să îi ajutăm pe colegii noştri să producă mai bine şi mai mult în zona cercetării pentru că asta ne va urca în clasamentele internaţionale şi va creşte calitatea învăţământului", a explicat Filipescu.
Universitarul Ladislau Nagy va avea în vedere asigurarea calităţii, informatizarea şi extensiile universitare. "Asigurarea calităţii este un domeniu foarte important pentru că universitatea urmează să fie evaluată de European University Asociation şi suntem între primele 12 universităţi din ţară, de cercetare avansată şi educaţie, şi trebuie să ne menţinem această poziţie. Informatizarea e foarte importantă întrucât comunicăm cu exteriorul prin pagina web a universităţii şi toate datele se prelucrează informatic", a spus Nagy. Paul Vasilescu, de la Facultatea de Drept, se va ocupa de partea juridică şi de resursele umane, iar Călin Rus de relaţiile internaţionale şi de relaţia cu media.