Tot mai mulţi clujeni nu respectă regimul armelor şi muniţiilor. La ce riscuri se expun

Tot mai mulţi clujeni nu respectă regimul armelor şi muniţiilor. La ce riscuri se expun
Ultimul control pentru combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic naţional şi pentru prevenirea abaterile la regimul armelor şi muniţiilor s-a soldat cu depistarea unui număr de 11 infracţiuni, dintre care nouă de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, o faptă de braconaj cinegetic şi un uz de armă fără drept.

În acest context, poliţiştii clujeni ţin să le reamintească cetăţenilor la ce riscuri se expun dacă aleg să încalce legea.

Permisul de armă este valabil cinci ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, iar prevederile legale impun constatarea ca infracţiune a faptei de nedepunere la un armurier autorizat a armei în termen de zece zile de la expirarea permisului de armă.

În vederea prelungirii valabilităţii acestui permis, titularul lui este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului de cinci ani la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă tot pentru o perioadă de cinci ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, iar armele destinate folosirii au efectuată inspecţia tehnică periodică.

Conform Legii nr. 407/2006 pentru protejarea faunei şi conservării biodiversităţii naturale, infracţiunea de braconaj se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 de lei.

"Este interzisă vânătoarea fără permis de vânătoare sau fără autorizaţie de vânătoare legală, vânătoarea prin folosirea ogarilor sau a metişilor de ogari, vânătoarea prin utilizarea pe timp de noapte a autovehiculelor sau a dispozitivelor care permit ochirea şi tragerea pe întuneric, vânarea mamiferelor prin utilizarea capcanelor neautorizate. Este interzisă vânătoarea prin utilizarea substanţelor chimice toxice folosite în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole şi/sau silvice, ce provoacă intoxicarea sau moartea faunei de interes cinegetic", au specificat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

În acelaşi timp, este interzisă vânarea urşilor la nadă şi/sau la bârlog, a puilor nezburători ai păsărilor de interes cinegetic, vânătoarea cu exemplare de păsări de pradă, cu arcuri şi cu arbalete, prin utilizarea armelor altfel decât ţinute în mână, a armelor la care percuţia cartuşului se realizează pe ramă ori/şi a altor arme decât cele autorizate sau omologate, după caz, pentru vânătoare în România.

De asemenea, conform Legii nr. 295/2004 pentru acordarea autorizaţiei de procurare a armelor letale, persoanele trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani, să deţină calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea unor documente stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, în funcţie de destinaţia armelor.

Acestea trebuie să nu fi fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de prezenta lege şi să nu fie inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie.

Pentru a obţine autorizaţie, persoanele trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi folosi arme şi muniţii, să nu prezinte pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente.

Totodată, trebuie să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi şi să nu le fi fost anulat în ultimii doi ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării şi nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii cinci ani arme letale sau arme neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate conform legii.

Comenteaza