TIFF 2011 Deschiderea festivalului, minut cu minut pe ziuadecj.ro FOTO / VIDEO

TIFF 2011 Deschiderea festivalului, minut cu minut pe ziuadecj.ro FOTO / VIDEO
ziuadecj.ro a transmis în timp real evenimentul de deschidere a ediţiei a 10-a a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

În Piaţa Unirii a fost montat un ecran gigantic, gonflabil, pe care va rula filmul "Potiche", în deschiderea festivalului. Totodată, la fel ca anul trecut, în faţa ecranului au fost amplasate peste o mie de scaune pentru cinefili şi invitaţii la evenimentul de deschidere.

Urmăriţi mai jos desfăşurarea evenimentelor, invers cronologic:

22.07 "Visul lui Herbert", spectacol pus în scenă în peste 100 de oraşe, urmează în deschiderea festivalului, în montarea Compagnie des Quidams (Franţa). După spectacol urmează proiecţia filmului "Nevasta la putere - Potiche", care deschide oficial festivalul. Transmisia livetext a evenimentului de către ziuadecj.ro se încheie aici.


22.03 Omul de afaceri şi regizorul Bobby Păunescu urcă pe scenă la invitaţia lui Giurgiu. Tudor: "lansăm bursa Alex Leo Şerban, un stagiu la Columbia University din New York, acordată anual de TIFF şi Bobby Păunescu pentru un cineast, cu un proiect de film".

22.01 Giurgiu urcă pe scenă pentru a evoca memoria lui Alex Leo Şerban, "nu credeam că vom face această ediţie fără el". Va fi difuzat un colaj despre cunoscutul critic de film.

21.59 Pe ecran sunt proiectate imagini din filmele care vor fi difuzate la ediţia din acest an a festivalului.

21.53 în twittosferă curg mesajele din Piaţa Unirii. De altfel, "bloggerii oficiali" ai festivalului au rezervat rândul lor, destul de aproape de scenă.

21.53 pe ecranul din piaţa Unirii rulează un film despre ediţiile anterioare ale festivalului.

21.51 Momentul mulţumirilor s-a încheiat, Giurgiu spune că cei care nu au fost prezenţi azi - între care Alin Tişe, Emil Boc, Sorin Dan şi Lia Valendorfean - vor primi la rândul lor diplomele şi menţiunile.

21.48 "nu în ultimul rând", pe scenă este chemat primarul Sorin Apostu. Primarul scapă microfonul pe jos. "Se anunţă filme de comedie, noi am început cu microfoanele", spune el. Apostu spune că predă ştafeta Zilelor Clujului, încheiate ieri, Festivalului Internaţional de Film Transilvania. "Anul trecut făceam o promisiune, că cinematograful Republica îşi va schimba faţa şi numele, a devenit cinematograful "Florin Piersic", unde vă aşteptăm la filme interesante". "TIFF va fi unul dintre brandurile principale ale candidaturii Clujului drept Capitală Culturală Europeană. E un drum fără întoarcere". Apostu subliniază deschiderea festivalului spre cartiere, "sper ca de anul viitor cinematografele din Mărăşti şi Mănăştur să fie componente ale acestui festival".

21.46 Giurgiu: "Au mai rămas doar doi prieteni care vor urca". Primul dintrei ei Rareş Bogdan de la ZIUA de CLUJ: "Sunt încântat să vorbesc alături de colegii mei în următoarele zece zile doar despre TIFF". Cotidianul editează zilnic, pe durata festivalului, un supliment de patru pagini, integral color, "TIFFoZIUA", dedicat evenimentului.

21.45 fostul director al Casei de Cultură a Studenţilor din Cuj-Napoca, Silviu Corpodean, este şi el chemat pe scenă.

21.44 "un alt prieten drag, n-am să uit niciodată, la prima ediţie am fost şi la el la birou, m-a ascultat sceptic, dar avea şi el vise multe", Matei Miko.

21.43 Şi Horia Bogdan, de la Trend Communications, este chemat pe scenă.

21.42 este invitat pe scenă patronul clubului Diesel, Mircea Buteanu, "aici era să ardem în 2003, transpiram în 2005, e o poveste lungă".

21.41 pe scenă este invitată Mihaela Rus, directorul Vitrina Advertising.

21.39 sunt chemaţi Tiberiu Pop şi Ionuţ Husti, "Ei sunt Lolek şi Bolek ai festivalului".

21.39 Deşi s-a anunţat un moment scurt, momentul mulţumirilor durează deja de un sfert de oră.

21.36 Fostul primar Gheorghe Funar este chemat şi el pe scenă. "Permiteţi-mi să-l felicit pe directorul festivalului, care acum zece ani mi-a solicitat o audienţă, mi-a spus ce gânduri are. Proiectul mi s -a părut deosebit de îndrăzneţ dar aşa cum s-au obişnuit clujenii în cele trei mandate ale mele pe mine nu m-a surprins îndrăzneala dânsului". Funar le-a mulţumit "primarilor cărora le-am predat ştafeta", Emil Boc şi Sorin Apostu.

21.36 Este premiat şi jurnalistul clujean Mihai Goţiu. "Eram chemat la Bucureşti unde terbuia să primesc un alt premiu, mă bucur că am rămas la Cluj".

21.34 sunt chemate pe scenă şi Gabriela Bodea şi Tatiana Sonea.

21.31 Pe scenă este chemată şi Renate Roca Rozenberg, "cu care lucrăm aproape de la prima ediţie". Ea urcă pe scenă cu fetiţa sa, Rebeca. "Voiam să duc copilul la culcare, mergem imediat. în 9 ani de TIFF m-am măritat, am făcut copii, ce mai urmează?".

21.31 Giurgiu o nominalizează şi pe Maia Banciu.

21.29 Sorin Rădoiu Leş, cel care conduce hotelul Best Western Topaz, este chemat pe scenă. Sunt chemaţi şi Romeo Couţi şi Alin Germărean, de la TVR Cluj.

21.28 pe scenă este chemat Ovidiu Neamţu, este chemată şi Monica Marusceac, cea care conduce restaurantul Hubertus, "unde din 2002 am petrecut clipe frumoase".

21.26 va fi premiat criticul de film Csomafay Ferenc, care este şi jurnalist la Cluj, care primeşte o diplomă specială pentru susţinere, o minge antistres şi o insignă. Csomafay: "Mă bucur când văd foarte multă lume în cinematografe. Cinematograful este viitoarea artă a lumii".

21.26 Giurgiu: "Cei care vor fi premiaţi habar nu au că vor fi premiaţi".

21.25 Chirilov scapă microfonul de pe scenă. "E clar, s-a dus", spune Giurgiu.

21.23 pe scenă urcă directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. "Momentul de mulţumire e scurt, voi mulţumi unei singure persoane, lui Tudor. A avut mână bună acum zece ani, să mă aleagă ca director al festivalului. Acum zece ani nu ne cunoşteam decât tangenţial. M-a chemat la o terasă ca să-mi expună proiectul TIFF. Eram tineri, kamikaze, nu ştiam cu ce se mănâncă lucrurile astea şi nu ne închipuiam că TIFF va ajunge - şi sună pompos - un Everest al evenimentelor cinematografice din România".

21.22 Urmează un moment de premiere, "sper să fie scurt, fără discursuri plictisitoare"

21.20 printre cei din piaţă, "o prezenţă discretă", se află şi campioana europeană la atletism din 1978, Ileana Silai.

21.20 Campionii la baschet primesc carduri VIP cu care au acces la toate momentele festivalului. "Zece zile suntem ai voştri", spune Giurgiu.

21.17 pe scenă urcă antrenorul "U" Mobitelco, Marcel Ţenter, care mulţumeşte pentru sprijin.

21.16 Giurgiu: "Sunt născut la Cluj, tatăl meu juca baschet la Universitatea Cluj, am fost la multe meciuri în Sala Sporturilor, "n-am să uit niciodată echipa de aur a fetelor, din anii '80, mă bucur că am avut ocazia să văd în această săptămână ce nu am văzut vreodată. Mă bucur că în piaţă se află o parte a campioanei naţionale la baschet", spune el, moment în care cei din piaţă au aplaudat echipa.

21.15 de luni până vineri, în parcarea Teatrului Maghiar, puteţi vedea "Autobahn", cu Ioana Blaj şi Paul Ipate. Piesa se joacă doar în automobile, pentru 16 telespectatori pe seară. "E o recomnadare personală să n-o rataţi".

21.15 Giurgiu îi invită pe cei prezenţi la concertul de mâine seară al ansamblului SoNoRo, "e un moment unic"

21.15 "Aducem un producător de mobilier de la Cannes, Hansen. Avem un cort special unde invitaţii au un tratament mai special".

21.14 se încheie momentul nominalizării sponsorilor

21.12 momentul sponsorilor: Giurgiu îi aminteşte pe majoritatea, "nu-i pot nominaliza pe toţi"

21.10 "Pentru prima dată în istoria festivalului facem proiecţii 3D în cinematograful Florin Piersic", spune Giurgiu.

21.09 a venit şi cunoscuta actriţă Monica Bârlădeanu, care este condusă la unul dintre locurile libere din partea dreaptă a pieţei.

21.09 "Această ediţie este una specială, pentru că TIFF face zece ani. Felul în care găsiţi festivalul i se datorează în primul rând premierului Emil Boc, ministrului Kelemen Hunor şi primarului Sorin Apostu, preşedintelui CJ Cluj Alin Tişe".

21.08 Giurgiu anunţă că într-unul dintre corturile din Unirii vine Michele Placido, cunoscut drept "Comisarul Cattani".

21.07 "Dacă anul trecut eram supărat şi dezamăgit, în acest an sunt optimist. Într-un an de zile faţa festivalului s-a schimbat, putem face lucrurile aşa cum le vrem", spune Giurgiu..

21.06 Giurgiu îi îndeamnă pe spectatori să o aplaude pe Doina Levintza, ale cărei costume de teatru şi film pot fi văzute în foyerul hotelului Continental.

21.04 Acum a început deschiderea festivalului, cu Tudor Giurgiu singur pe scenă. "Voi încerca să fiu scurt în acest an pentru că festivitatea e lungă, veţi vedea un film bun şi nişte momente emoţionante", spune el. Giurgiu îi cheamă pe cei care au bilete să vină pe rândurile din faţă, unde se află locuri libere.

20.59 Szabolcs Guttmann e şi el prezent la deschidere.

20.57 baschetbaliştii de la "U" Mobitelco au propriul sector în auditoriu. Toţi membrii echipei s-au prezentat la deschidere, inclusiv antrenorul Marcel Ţenter şi preşedintele clubului, Mircea Cristescu.

20.49 Aproape taote scaunele au fost ocupate. La aproape o jumătate de oră de la ora programată, festivitatea de deschidere nu a început

20.49 între invitaţi este şi omul de afaceri Vasile Leordean

20.49 A sosit şi viceprimarul Laszlo Attila

20.42 Invitaţii continuă să vină pe covorul roşu.

20.30. Între cei prezenţi se află şi fostul primar din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.

20.29 Accesul în piaţă a fost permis doar acum. Sutele de persoane care aveau invitaţii şi bilete la deschiderea festivalului îşi caută locurile. Între primii sosiţi sunt directorul TIFF Tudor Giurgiu şi primarul Sorin Apostu împreună cu familia.

20.25 bine v-am găsit la Ursus Open Air, unde are loc deschiderea celei de-a zecea ediţii a festivalului internaţional de film Transilvania.

fotografii Ioana Tohat, Andreea Simionaş, Eugen Olariu

Comenteaza