Tentativă de omor la penitenciarul Gherla. Un deţinut ar fi încercat să înjunghie un ofițer cu un ciob de oglindă

Tentativă de omor la penitenciarul Gherla. Un deţinut ar fi încercat să înjunghie un ofițer cu un ciob de oglindă

Un deținut din Penitenciarul Gherla ar fi încercat să îl înjunghie pe şeful de secţie cu un cuţit improvizat şi un ciob provenit de la o oglindă. 

Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), incidentul a avut loc în 23 decembrie 2021, iar deţinutul condamnat la o pedeapsă de 7 ani şi 3 luni de închisoare, pentru tâlhărie calificată, şi clasificat în categoria deţinuţilor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului ar fi încercat să îl înjunghie pe şeful de secţie cu un cuţit improvizat şi un ciob provenit de la o oglindă.

Tentativa de omor ar fi fost fost premeditată, spun sindicaliștii. Conform FSANP,  deţinutul „a bătut insistent în uşa camerei de deţinere pe motiv că doreşte să se mute la o altă cameră de deţinere. În momentul în care a fost deschisă uşa, de către supraveghetorul de serviciu, deţinutul a încercat, prin grilajul de la uşă, să-l înjunghie cu un ciob provenit de la o oglindă”.

Asupra deţinutului a fost descoperit şi un cuţit improvizat dintr-o coadă de lingură metalică. Anterior producerii tentativei de omor, şeful de secţie ar fi fost scuipat, înjurat şi ameninţat prin grilajul camerei de de către deţinut.

Sindicaliştii din FSANP susțin că la nivelul Penitenciarului Gherla se cunoaşte că deţinutul „este unul dintre cei mai agresivi condamnaţi”.

Grupa de intervenţie a reușit să-l imobilizeze pe deţinut. Personalul medical, amenințat de condamnat

Grupa de intervenţie l-a imobilizat pe deţinut folosind scuturile şi tonfele din dotare, reuşind să îl încătuşeze, cu mâinile la spate. Acesta a fost dus la cabinetul medical al penitenciarului, întrucât prezenta urme de sânge la nivelul scalpului şi al feţei. Bărbatul ar fi refuzat îngrijirile medicale, adresând, în schimb, ameninţări personalului medical. Sindicaliştii reclamă că agenţii de la Gherla sunt „umiliţi de deţinuţi şi fără sprijin din partea superiorilor”.

„Lipsa de profesionalism şi de curaj a ofiţerilor din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar din Penitenciarul Gherla, care tolerează comportamentele dezadaptative ale deţinuţilor, a condus la producerea unor evenimente negative majore (agresiuni, ameninţări ale angajaţilor de către deţinuţi, tentative de evadare ca în filme etc).

Membrii federaţiei critică Administraţia Naţională a Penitenciarelor:  „ANP se face că nu vede derapajele de la Penitenciarul Gherla”

„În zadar agenţii întocmesc rapoarte de pedepsire împotriva deţinuţilor pentru încălcarea legii şi regulilor în penitenciar, dacă factorii de conducere ai sectorului operativ anulează în mod dubios rapoartele, încurajând în acest fel comportamentul deţinuţilor. Practic, deţinuţii nu sunt reabilitaţi pentru societate, existând probabilitatea ca, odată liberaţi, să comită alte infracţiuni”, susţine FSANP.

Sindicaliştii din FSANP susțin că reprezentanţii angajaţilor au semnalat conducerii ANP că este previzibilă o încercare a deţinuţilor de a înjunghia un angajat.

„Anterior producerii incidentului, ANP a fost informată cu privire la toate evenimentele negative petrecute la Penitenciarul Gherla, însă nu a dispus niciun control care să verifice aspectele cu care a fost sesizată. Chiar la sfârşitul anului 2021, reprezentanţii angajaţilor au semnalat conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că este previzibilă o încercare a deţinuţilor de a înjunghia un angajat. La scurt timp s-a şi întâmplat”, mai arată sursa citată.

Comenteaza