Telverde antisuicid cu voluntari formaţi la Cluj

Telverde antisuicid cu voluntari formaţi la Cluj
Call center-ul funcţionează pe bază de voluntariat. La Telverde lucrează 14 voluntari formaţi la Cluj.

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului a lansat, la Cluj-Napoca, prima linie telefonică gratuită pentru prevenţia actului suicidal. 0800 801 200 poate fi apelat gratuit, de la ora 19 până la 7 dimineaţa. Linia telefonică poate fi apelată din toate localităţile din ţară şi este gratuită.

"Linia funcţionează din 15 iulie şi este apelabilă gratuit. Funcţionează 12 ore pe noapte, de la ora 19 la ora 7 dimineaţa", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, prof. Doina Cosman, preşedinta Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS).

La Telverde răspund 14 voluntari din judeţul Cluj, antrenaţi de ARPS. Voluntarii au studii de psihologie şi de medicină, dar sunt şi specialişti ingineri.

"Am deschis linia cu 14 voluntari activi, formaţi la Cluj. I-am format timp de aproape două luni, iar acum pregătim o nouă generaţie de voluntari, tot la Cluj, pentru a putea vedea cât mai clar raportările şi a face o supervizare cât mai bună. Majoritatea au studii de medicină sau psihologie, dar avem şi două inginere foarte bune", a precizat Cosman.

Voluntarii au fost antrenaţi după un protocol britanic, utilizat de cea mai bună asociaţie de prevenţie a suicidului din lume - The Samaritans.

"Avem stagii de pregătire continue, deci voluntarii se mai pot înscrie la program, cu un CV Europass trimis pe antisuicid.com. Pregătirea internă se realizează conform unui protocol sin Marea Britanie, al Asociaţiei The Samaritans, care au cea mai perfecţionată linie de criză din lume, care funcţionează din din 1954", a punctat preşedinta ARPS.

 

 

Comenteaza