Taximetriştii cer să circule pe benzile de bus: "Nu vrem să fim lăsaţi, noi putem să circulăm conform legii"

Taximetriştii cer să circule pe benzile de bus: "Nu vrem să fim lăsaţi, noi putem să circulăm conform legii"

Taximetriştii clujeni au participat, marţi dimineaţa, la un protest prin care au cerut accesul taximetrelor pe benzile dedicate de autobuz, aşa cum prevede legea.

"Asociația noastră a ales calea instituțională pentru a tranșa această speță, încă din 2019 având în derulare petiții și procese pe rol, instanțele de judecată, în opinia noastră, fiind singurele abilitate pentru a interpreta și judeca textele de lege. Legea 38/2003, Art.20, Al 5 acordă, in mod expres, accesul taximetrelor pe benzile dedicate transportului în comun. Mai mult, Legea 51 permite accesarea întregii infrastructuri de transport în comun a tuturor ramurilor acestuia. Asadar, suntem solidari cu colegii noștri de la ATT, în condițiile în care limitele legii nu sunt depășite. Credem în continuare că dialogul cu autoritățiile și instituțiile abilitate poate rezolva orice problemă din sfera serviciului de taxi al municipiului. După o criză sanitară, a cărei urmări sunt puternic resimțite încă, după investițiile făcute pentru a ne conforma prevederilor Regulamentului Cadru, normele de poluare E5 și dotarea cu POS, ne dorim ca serviciul de taximetrie să beneficieze, conform legii, de beneficiile oferite de aceasta", se arăta în mesajul de protest. 

Aşdar, marţi dimineaţa, mai mulţi taximetrişti s-au strâns în parcarea unei benzinării de pe Calea Mănăştur şi au pornit în direcția Primăriei Cluj-Napoca. "Conform legii 38, avem dreptul acesta, Primăria Cluj, până acum, nu ne-a respectat acest drept. Pe mine personal nu m-a oprit poliţia, în schimb alţi colegi au fost opriţi, amendaţi şi în instanţă s-a câştigat. Nu vrem să fim lăsaţi pe bada de autobuz, noi putem să circulăm conform legii. Ori se schimbă legea, ori vom circula", a declarat un taximetrist, participant la protest. 

Benzile dedicate de autobuz, funcţionale de aprope 5 ani 


Primăria Cluj-Napoca a implementat, în vara lui 2016, un proiect pilot în zona centrală a oraşului: o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, pe o lungime de circa 500 de metri, din Piaţa Cipariu înspre Regionala CFR. La final de august 2017 a fost inaugurată şi banda care pleacă de la biserica Sf. Petru (Mărăşti) și ajunge până la Primărie (centru), cu o lungime de 1,6 km. În 2019, a urmat cea de pe Titulescu. În viitor, după lărgirea străzii Calea Mănăştur şi modernizarea Bd-ului 21 Decembrie, vom avea benzi de autobuz dintr-un capăt în altul al oraşului. 

Comenteaza