"Tătucul" haosului imobiliar din Floreşti, în vizorul DNA

Fostul primar al comunei Floreşti, Ioachim Vancea, se află sub lupa procurorilor DNA. Anchetatorii au solicitat Primăriei Floreşti acte legate de bunurile fostului edil, care este în prezent consilier local PDL.

Cercetările procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar avea legătură, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, cu emiterea mai multor autorizaţii de construire pentru blocuri, de către Ioachim Vancea, pe vremea când era primar, contra unor apartamente. Potrivit unor surse apropiate anchetei ar fi vorba de zeci de apartamente şi proprietăţi pe care fostul primar le-ar fi primit ca mită pentru a urgenta emiterea actelor. Vancea este cel care a "supervizat" transformarea Floreştiului într-o aşezare haotică din punct de vedere urbanistic.

Ioachim Vancea, conform declaraţiei sale de avere, nu are pe numele său prea multe proprietăţi, fiind deţinătorul unui apartament de 29 mp în Cluj-Napoca şi a trei autoturisme marca Skoda. În schimb, potrivit unor surse judiciare, mama ex-primarului ar fi intrat în ultimii patru ani ani în posesia a opt apartamente şi zece terenuri. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, procurorii DNA au cerut, în urmă cu câteva săptămâni, o evidenţă a proprietăţilor lui Ioachim Vancea şi a soţiei acestuia, precum şi a mamei fostului primar.

Contactat telefonic, Ioachim Vancea a declarat că nu a fost chemat până acum la DNA pentru a da declaraţii şi nu are informaţii că ar fi anchetat. Pe de altă parte, actualul primar al comunei Floreşti, Horia Şulea, a arătat că DNA a solicitat informaţii cu privire la proprietăţile familie Vancea, printr-o adresă trimisă primăriei în urmă cu aproximativ trei săptămâni. "Mai multe informaţii nu am. Nu ştiu despre ce e vorba", a spus Şulea.

Din informaţiile furnizate de DNA rezultă că încă nu a început urmărirea penală faţă de Vancea. "Persoana menţionată în cerere nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal aflat pe rolul Serviciului Teritorial Cluj al DNA. Informaţiile suplimentare nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informa?iile de interes public", a arătat DNA în răspunsul la cererea de informaţii a ZIUA de CLUJ. Potrivit articolului de lege invocat de reprezentanţii DNA, se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile "privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare", precum şi "informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces".

Ioachim Vancea lucrează în cadrul Primăriei Floreşti din 1999, când a fost angajat ca inspector şi apoi ca şef de birou la Serviciul taxe şi impozite locale. În anul 2004 acesta a fost ales drept primar al comunei clujene, funcţie pe care a reuşit să o păstreze până anul trecut, când mandatul de edil a fost câştigat de contracandidatul său, liberarul Horia Şulea.

Odată cu boom-ul imobiliar din perioada 2007-2008, comuna Floreşti a devenit un exemplu de haos urbanistic, multe imobile fiind autorizate de primărie la limita legii, altele fiind începute chiar fără autorizaţie. În ultimii ani, PUD-urile, PUZ-urile şi autorizaţiile de construire se eliberau la Primăria Floreşti pe bandă rulantă, zona devenind un rai al dezvoltatorilor imobiliari mai mult sau mai puţin serioşi.

Explicatie foto: Vancea are o avere modestă, potrivit declaraţiei de avere. În schimb, mama sa, o simplă pensionară, are zeci de imobile / foto Eugen Olariu

 

 

Etichete
Comenteaza